A friss adatok alapján 2020. júliusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 0,4 százalékkal haladta meg az előző évt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,3, a nemélelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 0,4 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A 2020. áprilisi mélyponthoz viszonyítva csaknem 11 százalékponttal növekedett a kiskereskedelem volumenindexe, ezzel a vásárlási kedv júliusra elérte az egy évvel ezelőtti szintet.

2020. júliusban, az előző évihez viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 0,4 százalékkal nőtt.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,3 százalékkal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,5, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,8 százalékkal nőtt.
  • A nemélelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,4 százalékkal növekedett. Bővültek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (+5,6 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (+4,7 százalék), valamint a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben (+2 százalék). A forgalom volumene csökkent a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (-4,5 százalék), a bútor-, műszakicikk- (-14 százalék), valamint a használtcikk-üzletekben (-19 százalék).
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 6,8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 20 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó tendenciát.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 7 százalékkal csökkent.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 0,8 százalékkal emelkedtek.

Így 2020. júliusban:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1104 milliárd forint volt.
  • A forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nemélelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Ezzel 2020. január-júliusban, az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva:

  • A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 1,1 százalékkal emelkedett.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,4, a nemélelmiszer-kiskereskedelemben 1,9 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 10,6 százalékkal csökkent az értékesítés volumene.