Az MTI által kérdezett kilenc nagy londoni befektetési és gazdaságelemző ház - Bank of America-Merrill Lynch Global Research, UBS, 4cast, Morgan Stanley, Moody's Analytics, Capital Economics, Barclays Capital, JP Morgan, Goldman Sachs - felzárkózó piaci közgazdászai szűk sávban mozgó, 4,5-4,7 százalék közötti prognózisokat adtak a teljes kosárra számolt múlt havi éves inflációra. Az előrejelzések átlaga 4,61 százalék.

Márciusban 4,5 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Magyarországon.

A sávon belüli legmagasabb, 4,7 százalékos éves áprilisi inflációt jósló citybeli cégek között van a 4cast. A vezető londoni pénzügyi elemző és befektetési tanácsadó cég szakértői keddi előrejelzésükben azt valószínűsítették, hogy az áprilisi adatban ismét az üzemanyagárak jelentnek majd "plusz hajtóerőt", bár ennek mértéke a ház szerint ezúttal "jóval kevésbé lesz drámai", mint egy hónappal korábban.

A 4cast elemzői szerint ugyanakkor a fő bizonytalansági tényező az élelmiszerek - különösen a feldolgozott élelmiszerek - áralakulása. A jelek szerint ennek a termékcsoportnak az árinflációjába a cukorár-sokk átmeneti hatásán is túlmutató, széles alapú inflációs nyomás szivárog át, ami potenciálisan korábbi ársokkok késleltetett átszűrődését jelezheti. Ha ez bizonyosságot nyer, "néhányan felvonhatják szemöldöküket" az MNB monetáris tanácsában - fogalmaztak a 4cast szakértői.

A ház szerint mindazonáltal a "szelíd" bérkiáramlási folyamat nyomán várhatóan továbbra is nyomott marad a nem hatósági áras szolgáltatások árinflációja, amely kulcsfontosságú tényezője az inflációs várakozásoknak.

Ugyancsak 4,7 százalékos éves inflációt jósolnak áprilisról a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői. A ház szerint az általa várt gyorsulást elsősorban az élelmiszer-, valamint az energia- és üzemanyagárak folytatódó emelkedése okozza. A GS szakértői szerint ez a korábbi kínálati oldali ársokkok eredménye.

A gyenge hazai kereslet miatt ugyanakkor a szolgáltatások és egyéb termékcsoportok áremelkedési üteme várhatóan elmarad a teljes kosárra számolt inflációétól. A magyarországi infláció azonban a következő hónapokban valószínűleg még tovább emelkedik, mivel a kínálati oldali ársokkok még mindig hatni fognak a teljes körű inflációra, sőt átszűrődnek maginflációs szintre is - jósolták a Goldman Sachs londoni elemzői.