Kisvárosnyi magyar hal meg évente a légszennyezés miatt

Konkrét kormányzati lépéseket sürget a Levegő Munkacsoport a légszennyezettség visszaszorítása érdekében - adta hírül a civil szervezet.
MTI, 2017. január 6. péntek, 19:43
Fotó: Reuters

A következő napokban várható rendkívüli hideg miatt fokozódik a lakossági levegőszennyezés, ugyanis sokan tudatlanságból vagy gondatlanságból olyan tüzelőanyagokkal fűtenek (lignit, nedves fa, hulladékok), amelyek súlyosan szennyezik a környezetet. A civil szervezet szerint ennek elsősorban következetes tudatformálással lehetne elejét venni.

A csoport az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatait idézi, amely szerint Magyarországon évente több mint 14 ezer ember veszti életét idő előtt a szennyezett levegő miatt.

A légszennyezés csökkentése érdekében a kormánynak sokkal több pénzt kellene fordítania a lakosság felvilágosítására. Bár már elindult a Fűts okosan! kampány, azonban kevesen ismerik. Különösen fontosnak nevezte, hogy betiltsák a lignit használatát lakossági fűtésre, mert az rendkívül környezetszennyező - fogalmazott Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A szervezet már tavaly januárban eljuttatta Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek 6 pontos javaslatcsomagját a légszennyezettség visszaszorítása érdekében E dokumentumban megfogalmazzák egyebek között a hatósági fellépés szükségességét az illegális lakossági égetések megakadályozására, hatékony szankcionálást javasolva. Szorgalmazzák továbbá a vizes fa árusításának a betiltását, mivel ennek az égetése sokkal nagyobb környezetszennyezéssel jár, mint a száraz fáé.

A rászorultaknak megfelelő tüzelőanyagot kell biztosítani, hogy ők is törvényes módon fűthessenek. A kormány 3 milliárd forint értékben biztosít szociális tüzelőanyag-támogatást, a szervezet szerint ennek az összegét legalább háromszorosára kellene emelni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

POTUS, 2017.01.06 21:56

@tarTosPista: a gázfűtés ma már olcsóbb mint a fa. Persze ha valaki nem 6 szobát próbál kifűteni egymagának.

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2017.01.06 21:52

Most ez a hazugságpropaganda?
Csóri ne fűtsön, faggyon meg! Otthon is.
Tiltsák be az olcsó fűtési lehetőséget, és dögöljön a csórija!
Tavaly többen haltak meg a hideg miatt, mint eddig bármikor. Mocskos fidesz-kdnp!
Az emberek otthon műtik magukat a pocsék EÜ miatt, és választhat, hogy éhen hal, vagy megfagy.
Ez a fidesz-kdnp siker.
Magyarország jobban teljesít hazugságkampány.
A Levegő Munkacsoport nyáron klímás helyiségből osztja az észt? Mert az is felelős a klímaváltozásért.
A Levegő Munkacsoport vezetői, tagjai klímás lakásban élnek és autóval járnak dolgozni?
A Levegő Munkacsoport tagjai szerint is meglehet élni 47 000 forintból? Abból gázfűtést fizetni és egészséges drága kaját enni?
Válaszolnátok rá?
A Levegő Munkacsoport tagjai tiltakoztak a fidesznél, hogy megdrágították a napelemek árát, és betiltották a szélerőművet?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html