A következő napokban várható rendkívüli hideg miatt fokozódik a lakossági levegőszennyezés, ugyanis sokan tudatlanságból vagy gondatlanságból olyan tüzelőanyagokkal fűtenek (lignit, nedves fa, hulladékok), amelyek súlyosan szennyezik a környezetet. A civil szervezet szerint ennek elsősorban következetes tudatformálással lehetne elejét venni.

A csoport az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatait idézi, amely szerint Magyarországon évente több mint 14 ezer ember veszti életét idő előtt a szennyezett levegő miatt.

A légszennyezés csökkentése érdekében a kormánynak sokkal több pénzt kellene fordítania a lakosság felvilágosítására. Bár már elindult a Fűts okosan! kampány, azonban kevesen ismerik. Különösen fontosnak nevezte, hogy betiltsák a lignit használatát lakossági fűtésre, mert az rendkívül környezetszennyező - fogalmazott Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A szervezet már tavaly januárban eljuttatta Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek 6 pontos javaslatcsomagját a légszennyezettség visszaszorítása érdekében E dokumentumban megfogalmazzák egyebek között a hatósági fellépés szükségességét az illegális lakossági égetések megakadályozására, hatékony szankcionálást javasolva. Szorgalmazzák továbbá a vizes fa árusításának a betiltását, mivel ennek az égetése sokkal nagyobb környezetszennyezéssel jár, mint a száraz fáé.

A rászorultaknak megfelelő tüzelőanyagot kell biztosítani, hogy ők is törvényes módon fűthessenek. A kormány 3 milliárd forint értékben biztosít szociális tüzelőanyag-támogatást, a szervezet szerint ennek az összegét legalább háromszorosára kellene emelni.