Kisvasút épülhet a Csarna-völgyben - ritka állatfajokat veszélyeztetnek

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, Sölch Gellért egy nyilatkozata és egy ahhoz kapcsolódó kormányhatározat alapján úgy fest, kisvasút épülhet a börzsönyi Csarna-völgy fokozottan védett részén - írja a 444.hu.
Szabó Zsuzsanna, 2018. szeptember 12. szerda, 19:04
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

A portál szerint a WWF honlapján az állatvédő szervezet erdővédelmi programvezetője, Gálhidy László azt írta, hogy az ország legnagyobb méretű, fokozottan védett erdejét érintik a tervek.

A Csarna-völgyben létezik vasútvonal, amit korábban a fakitermeléshez használtak segítségként szállításhoz, negyven éve viszont megszűnt a fakitermelés a térségben, azóta csak turisztikai célokat szolgál.

A kormányrendelet alapján 3,5 kilométerrel hosszabbítanák meg a vonalat, ami viszont Gálhidyék szerint súlyos beavatkozást jelentene a völgy élővilágába, ahol olyan ritkaságok figyelhetőek meg, mint a fekete gólya, az uráli bagoly, a parlagi sas, de rengeteg az erdőben a szalamandra, a patakokban pedig kövi rák és Petényi-márna. Gálhidy a 24.hu kérdésére elárulta, nemrég hiúzok is visszaköltöztek a térségbe, és őket is fenyegeti a beruházás.

A WWF Magyarország programvezetője szerint indokolatlan is a beruházás, mivel a Kemencétől a völgyig tartó szakasz, plusz a négy további börzsönyi kisvasút is tökéletesen ki tudja szolgálni a turistákat.

Képünk illusztráció, forrása: Napi.hu/Szász Péter

HOZZÁSZÓLÁSOK