Kiszáll az MNB a GIRO Zrt.-ből

A Magyar Nemzeti Bank eladja a GIRO Zrt.-ben meglévő 7,3 százalékos tulajdonrészét - közölte a jegybank hozzátéve, hogy a jövőben csak olyan cégekben kíván tulajdonos lenni, amelyekben a tulajdonlás a jegybanki alapvető feladatok ellátását segíti vagy nélkülözhetetlen.
NAPI, 2010. november 16. kedd, 11:44
Fotó:

A jegybank közölte, az elsődleges cél, az árstabilitás elérése és fenntartása mellett figyelemmel kíséri a fizetési és az értékpapír-elszámolási rendszerek biztonságos és hatékony működését, a pénzforgalom zavartalan lebonyolítást. Ezt a tevékenységét egyrészt felvigyázóként, másrészt szabályozóként végzi, így a fizetési műveletek elszámolására, teljesítésére úgy is tud hatni, ha nincs tulajdonrésze a GIRO-ban.

A részesedésre kiírt jegybanki pályázati felhívás értelmében az ajánlatok benyújtásának határideje: 2010. december 14. (kedd), délelőtt 10:00 óra. Pályázatot azok a gazdasági társaságok nyújthatnak be, amelyek a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény rendelkezései szerint pénzforgalmi elszámolóházban tulajdoni részesedést szerezhet (például bankok, takarékszövetkezetek, külföldi pénzforgalmi elszámolóházak).

A jegybank a tárgyévi eredményéből a MNB törvény alapján a részvényes döntésének megfelelő osztalékot fizeti be az államkasszába, így eredmény esetén az értékesített részvénycsomagon elért esetleges nyereség is ide kerül.

Amint arról nyáron beszámoltunk, a részesedés értékbecslésére kiírt tendert a BDO Magyarország Tanácsadó Kft. nyerte el, nettó 1,75 millió forint megbízási díjért.

Magyarországon a kétszintű bankrendszer bevezetésével jelent meg az az igény, hogy a kor technikai színvonalán álló fizetési rendszer alakuljon ki, amelyben a hitelintézeti elszámolóház a szolgáltatásait számítógépes informatikai és távközlési rendszerekkel nyújtja. A koncepció jegyében a GIRO-t 1988 decemberében alapította meg 11 hitelintézet, valamint a Magyar Nemzeti Bank. A cégnek jelenleg 27 részvényese van, a társaság jegyzett tőkéje 2,5 milliárd forint.

HOZZÁSZÓLÁSOK