Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fitch elemzői az MTI szerint kiemelik, hogy a tizenegy közép- és kelet-európai EU-tagállam mindegyike a Next Generation EU néven meghirdetett 750 milliárd eurós helyreállítási alap térítésmentes juttatásainak nettó kedvezményezettje lesz, emellett ezek a gazdaságok új, olcsó hitelekhez is hozzájutnak a program keretében.

A Fitch Ratings tanulmánya szerint az uniós kilábalási program az időszak elejére koncentrálódó felhasználás révén már az idén kedvező hatást gyakorol a közép- és kelet-európai EU-gazdaságokra, de az uniós alapból eredő pótlólagos növekedési lendület várhatóan 2022-ben válik még jelentősebbé.

A Fitch modellszámításai ennek alapján arra vallanak, hogy a hazai össztermék reálértékével súlyozott átlagos gazdasági növekedési ütem 2021-ben 3,8 százalék, jövőre 5,5 százalék lesz a térség egészében.

A hitelminősítő elemzői hangsúlyozzák, hogy a térség idei erőteljes fellendülését valószínűsítő előrejelzésük még jórészt a koronavírus-járvány okozta tavalyi meredek visszaesésből adódó bázishatásokra alapul, valamint arra a feltételezésükre, hogy az egészségügyi válság megoldása felé tett előrelépés javítja 2021 második felében a növekedési kilátásokat.

A hitelminősítő grafikus kimutatása szerint az uniós helyreállítási program legnagyobb kedvezményezettje a hazai össztermék arányában mérve Horvátország lesz. A Fitch úgy számol, hogy a Next Generation EU alapból eredő térítésmentes juttatások elérik a 2019-ben előállított horvát GDP-érték 11,03 százalékát. Horvátország emellett a 2019-es hazai össztermék 6,8 százalékával egyenlő értékű olcsó hitelekhez is hozzájuthat az uniós program révén.

Nagyot lökhet a magyar gazdaságon

Magyarország esetében a Fitch Ratings londoni elemzőinek számításai szerint a helyreállítási alap juttatásai elérik a GDP-érték 4,35 százalékát, a kedvezményes kondíciókkal hozzáférhetővé váló hitelek a magyar hazai össztermék 6,8 százalékával lesznek egyenértékűek.
Mindezt egybevetve a hitelminősítő azzal számol, hogy a magyar gazdaság a 2020-ra valószínűsített 6,2 százalékos visszaesés után az idén 4,9 százalékkal, 2022-ben 6,9 százalékkal növekszik.

Ez azt is jelenti, hogy a Fitch a térségen belül a magyar gazdaságban várja a leggyorsabb éves növekedési ütemet jövőre.

A prognózis Csehországban az idén 4,4, jövőre 5,7, Lengyelországban 3,3, illetve 5,1 százalékos növekedési ütemekkel számol.

Mások is derülátóak

A magyar gazdaság kilábalási kilátásairól más nagy londoni házak is derűlátó előrejelzéseket állítottak össze az MTI szerint. A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének 2021-re szóló éves tanulmánya szintén azt valószínűsíti, hogy a magyar gazdaság túlteljesítőnek bizonyulhat a közép- és kelet-európai térségben, mivel szerkezete nyitottabb a régió többi gazdaságáénál, és ez a tulajdonság a ház szerint erőteljes visszalendülés lehetőségét kínálja az idén és jövőre.

Ennek alapján a Morgan Stanley londoni elemzői az általuk 2020-ra valószínűsített 6,8 százalékos visszaesés után az idén 3,9 százalékos, 2022-ben 6 százalékos GDP-növekedést valószínűsítenek a magyar gazdaságban.