BUX

Kiszámolták: ekkor fog összeomlani a magyar nyugdíjrendszer

Bár a szakértők egyetértenek abban, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer másfél évtized múlva összeomlik, a kormány túladóztatja a munkáltatók magánpénztári befizetéseit, az embereknek pedig csak ötödik megtakarítási céljuk a nyugdíjcélú spórolás.

Komócsin Sándor, 2017. szeptember 26. kedd, 08:37

A nyugdíjrendszer összeomlása nagyjából 15 év múlva borítékolható, ám az önkéntes pénztárak szakmai szövetsége úgy látja, hogy a kormány nem sokat tesz az emberek pénzügyi tudatosságának erősítése érdekében - írja a Magyar Nemzet.

Például az idén életbe lépett szabályok szerint a cafeteria keretében adott nyugdíjkedvezményeket 43,66 százalékos adó sújtja, miközben más cafeterielemek után csak 34,22 százalékot kell fizetniük a munkaadóknak. Ezért nem érdekeltek abban, hogy hozzájáruljanak munkavállalóik nyugdíjmegtakarításához.

Egy felmérés szerint tízből négy magyar nem tud arról, hogy nyugdíjpénztári megtakarításai után évi maximum 150 ezer forint adókedvezményt vehet igénybe. Az embereknek csak ötödik legfontosabb takarékoskodási céljuk a nyugdíj-előtakarékosság. Megelőzi ezt az előre nem látható élethelyzetekre, az egészségügyi kiadásokra, a lakásügyekre és a gyermekek taníttatására félre tett pénz.

(A nyitókép forrása: Pixabay.com)