Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarországon csak a lakosság 30 százaléka rendelkezik valamilyen megtakarítási termékkel - mondta Székely Pálma, a K&H Biztosító életbiztosításokért és saját csatornákért felelős vezetője a társaság sajtótájékoztatóján. Az X és az Y generáció pénzügyi tudatossága viszont lassan kezd megváltozni. Az X generáció (1970-1990 között született) úgy gondolja, élete végéig dolgozni fog, az Y generáció (1990-2005 között születettek) viszont már úgy tervezi, gondoskodik magáról a nyugdíjas éveire.

29 millió forint kellene

A 30-59 évesek 28 százaléknak semmilyen megtakarítása nincs, a korosztály fele különösebb cél nélkül takarékoskodik, 30 százalékuk tesz félre a nyugdíjas éveikre, és 28 százalékuk lakásfelújításra spórol. Akinek van félretett pénze, az átlagosan 1,4 millió forinttal rendelkezik, de a megkérdezettek negyedének 500 ezer forintja sem volt. Mindössze 3 százalék volt azok aránya, akik 10 millió forintnál többet tudtak eddig megspórolni. Ahhoz viszont, hogy valaki nyugdíjas korában fenntartsa a korábbi életszínvonalát, 29 millió forintra van szüksége.

A lakosság az öregségi nyugdíjkorhatárnál jóval korábban szeretne visszavonulni. A válaszolók átlagosan 57 éves korukban mennének nyugdíjba, sőt a nők 55 évesen megtennék már ezt. Kevesen gondolják viszont, hogy ezek reális vágyak, az átlagúgy tippelte, 69 éves kora körül mehet nyugdíjba. A legtöbben a családjukkal szeretnék tölteni a nyugdíjas éveiket, sokan csak pihennének, de 69 százalék azok aránya, akik utazgatnának, ami sok pénzbe kerül.

Elszámolják magukat

Az állami nyugdíjra ugyan számítanak a válaszadók, de 84 százalékuk úgy látja, öngondoskodásra is szükség van. Jelenleg egy átlagos válaszadó 216 ezer forintból tudna kényelmesen megélni, és 104 ezer forintnál jön el az a pont, amikor már nem tudnának megélni. Az állami nyugdíjból a válaszadók fele szerint csak nagyon nehezen lehet majd megélni, és minél fiatalabbak voltak a válaszadók, annál pesszimistábban nyilatkoztak erről. 8 százalék például egyáltalán nem számít már állami nyugdíjra.

Az állami nyugdíjon kívül a legtöbben önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással rendelkeznek, és 74 százalék gondolja úgy, hogy nyugdíjasként dolgoznia kell majd azért, hogy kiegészítse a járadékát. A nyugdíjcélra történő takarékoskodást akkor indítják el a legtöbben, amikor már csak 15-24 évük van hátra a nyugdíjig. A legtöbben 45 éves koruk körül kezdenek foglalkozni ezzel, és havonta áltagosan 22 ezer forintot tennének félre, de a K&H szakértői szerint ez nem elég. Ráadásul 45 éves korban már késő elkezdeni az öngondoskodást, az ideális 29 millió forintos megtakarításhoz ugyanis már 35 éves kortól félre kellene tenni minden hónapban legalább 28-29 ezer forintot.