Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az egykulcsos, 16 százalékos, családi adózást ötvöző személyi jövedelemadó rendszer részleteire már csak az önkormányzati választások után derülhet fény. A napi.hu által megkérdezett szakértők a kormányzat eddigi kommunikációjából arra következtetnek, hogy a jelenlegi szisztéma meghatározó elemeit, a szuperbruttósítást és az adójóváírást csak fokozatosan, 2-4 év alatt iktatja majd ki a kormány a költségvetés lehetőségeihez mérten. A kivezető szakaszok várható alkalmazása miatt a következő években sem lesz egyszerűbb az adórendszer - hangsúlyozza Horváthné Szabó Beáta, a PricewaterhouseCoopers partnere.


Nem várható radikális változás

A 16 százalékos adókulcs januártól bevezethető azzal a trükkel, hogy az adóalapot nem módosítják radikálisan, vagyis a szuperbruttós szabályt több év alatt vezetik ki - mondta a napi.hu-nak Hegedüs Sándor. Az RSM DTM partnere szerint jövőre például az adóalap lehetne a bruttó bér 120 százaléka a jelenlegi 127 helyett, majd 2012-től 110 százalék, 2013-ban pedig már a bruttó bér után fizethetnék az emberek a személyi jövedelemadót.

A szakértők szerint az adójóváírást is fokozatosan iktatnák ki. Az előző Orbán-kormány idején is jelentősen szűkítették ezt az adócsökkentő tételt, hogy a családi adókedvezményt már az alsóbb jövedelemkategóriában is élvezni lehessen. Az APEH adatai szerint az adójóváírást tavaly közel 3,1 millió ember vette igénybe, ők 277 milliárd forinttal csökkentették adóalapjukat. Ezt az összeget nem lehet egyik évről a másikra elvenni az adózóktól - hangsúlyozza Vámosi-Nagy Szabolcs.

Kézenfekvő lenne, hogy először az átlagbér felett kereső adózóktól vennék el a kedvezményt a jövedelemhatár csökkentésével és ezzel párhuzamosan fokozatosan mérsékelnék az adójóváírás összegét - véli Hegedűs Sándor.


Vesztesei is lesznek az új szisztémának

Nehéz lesz olyan rendszert alkotni, amelynél egyetlen adózói csoport érdeke sem sérül -tette hozzá az RSM DTM adóüzletágának vezetője. A minimálbéremelés ellenére várhatóan veszteséget szenvednek el azok, akik a családi kedvezményből nem részesülnek majd.  Hiába marad meg ugyanis a nettó bér szintje, a reálbér feltételezhetően csökkenni fog, hacsak nem sikerül akkora emelést kicsikarni a munkáltatói oldaltól, ami az inflációt is kompenzálja, de ennyi tartaléka vélhetően nincs a cégeknek - hangsúlyozza Hegedüs Sándor.

A minimálbéremelés nem kárpótolja azt az adózói kört, amelynél a fizetés összege meghaladja a kötelező legkisebb bért, de még adójóváírás jár utána. Őket szintén csak akkor nem éri veszteség, ha a munkáltató vállalja a béremelést - figyelmeztet Horváthné Szabó Beáta. A PwC szakértője szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben kicsi a valószínűsége, hogy a munkáltatók képesek lesznek kifizetni a kompenzációt.



A családos vezetők járnak a legjobban


A napi.hu számításai szerint függetlenül az esetleges családi kedvezmény mértékétől azok mindenképpen jobban járnak, akiket nem érint az adójóváírás, vagyis éves szinten 4,7 millió forint feletti bruttó jövedelemmel rendelkeznek. Félmilliós havi fizetésnél például csaknem 40 ezer forintot ér a 16 százalékos kulcs bevezetése, de a szuperbruttó fokozatos eltörlésével még több maradhat az átlagon felüli keresetűek pénztárcájában.

A családi kedvezmény mértéke egyelőre nem ismert, de az biztos, hogy a több gyerekes közép- és felsővezetők örülhetnek a leginkább az új szja-nak.


Változatlan bérszintet és járulékmértéket feltételezve a minimálbéresek és a garantált bérminimumot keresők 3-4 ezer forint körüli összeget buknának, vagyis ahhoz, hogy megmaradjon a nettó jövedelmük 6 százalék körüli bérfejlesztésre lenne szükségük a napi.hu által alkalmazott lehetséges forgatókönyvek esetén.

A legtöbbet, csaknem 12 500 forintot az átlagbért, vagyis bruttó 150 ezer forintot keresők buknák el, ha az adójóváírásra jogosító összeghatár már nem vonatkozna rájuk.

Kattintson a képre a nagyításért!

Forrás: Napi Gazdaság