Kiszámoltuk! Ennyit bukhat az új szja-val

Rosszul járhatnak az új személyi jövedelemadó-rendszerrel a gyermektelen, valamivel az átlagkereset feletti bérrel rendelkezők, ha nem sikerül megfelelő fizetésemelést kicsikarniuk a munkáltatójuktól. A legvalószínűbb forgatókönyvek alapján a napi.hu kiszámolta, hogyan változhatnak a nettó fizetések.
Egerszalóki Tímea, 2010. szeptember 29. szerda, 06:00
Fotó:

Az egykulcsos, 16 százalékos, családi adózást ötvöző személyi jövedelemadó rendszer részleteire már csak az önkormányzati választások után derülhet fény. A napi.hu által megkérdezett szakértők a kormányzat eddigi kommunikációjából arra következtetnek, hogy a jelenlegi szisztéma meghatározó elemeit, a szuperbruttósítást és az adójóváírást csak fokozatosan, 2-4 év alatt iktatja majd ki a kormány a költségvetés lehetőségeihez mérten. A kivezető szakaszok várható alkalmazása miatt a következő években sem lesz egyszerűbb az adórendszer - hangsúlyozza Horváthné Szabó Beáta, a PricewaterhouseCoopers partnere.


Nem várható radikális változás

A 16 százalékos adókulcs januártól bevezethető azzal a trükkel, hogy az adóalapot nem módosítják radikálisan, vagyis a szuperbruttós szabályt több év alatt vezetik ki - mondta a napi.hu-nak Hegedüs Sándor. Az RSM DTM partnere szerint jövőre például az adóalap lehetne a bruttó bér 120 százaléka a jelenlegi 127 helyett, majd 2012-től 110 százalék, 2013-ban pedig már a bruttó bér után fizethetnék az emberek a személyi jövedelemadót.

A szakértők szerint az adójóváírást is fokozatosan iktatnák ki. Az előző Orbán-kormány idején is jelentősen szűkítették ezt az adócsökkentő tételt, hogy a családi adókedvezményt már az alsóbb jövedelemkategóriában is élvezni lehessen. Az APEH adatai szerint az adójóváírást tavaly közel 3,1 millió ember vette igénybe, ők 277 milliárd forinttal csökkentették adóalapjukat. Ezt az összeget nem lehet egyik évről a másikra elvenni az adózóktól - hangsúlyozza Vámosi-Nagy Szabolcs.

Kézenfekvő lenne, hogy először az átlagbér felett kereső adózóktól vennék el a kedvezményt a jövedelemhatár csökkentésével és ezzel párhuzamosan fokozatosan mérsékelnék az adójóváírás összegét - véli Hegedűs Sándor.


Vesztesei is lesznek az új szisztémának

Nehéz lesz olyan rendszert alkotni, amelynél egyetlen adózói csoport érdeke sem sérül -tette hozzá az RSM DTM adóüzletágának vezetője. A minimálbéremelés ellenére várhatóan veszteséget szenvednek el azok, akik a családi kedvezményből nem részesülnek majd.  Hiába marad meg ugyanis a nettó bér szintje, a reálbér feltételezhetően csökkenni fog, hacsak nem sikerül akkora emelést kicsikarni a munkáltatói oldaltól, ami az inflációt is kompenzálja, de ennyi tartaléka vélhetően nincs a cégeknek - hangsúlyozza Hegedüs Sándor.

A minimálbéremelés nem kárpótolja azt az adózói kört, amelynél a fizetés összege meghaladja a kötelező legkisebb bért, de még adójóváírás jár utána. Őket szintén csak akkor nem éri veszteség, ha a munkáltató vállalja a béremelést - figyelmeztet Horváthné Szabó Beáta. A PwC szakértője szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben kicsi a valószínűsége, hogy a munkáltatók képesek lesznek kifizetni a kompenzációt.A családos vezetők járnak a legjobban


A napi.hu számításai szerint függetlenül az esetleges családi kedvezmény mértékétől azok mindenképpen jobban járnak, akiket nem érint az adójóváírás, vagyis éves szinten 4,7 millió forint feletti bruttó jövedelemmel rendelkeznek. Félmilliós havi fizetésnél például csaknem 40 ezer forintot ér a 16 százalékos kulcs bevezetése, de a szuperbruttó fokozatos eltörlésével még több maradhat az átlagon felüli keresetűek pénztárcájában.

A családi kedvezmény mértéke egyelőre nem ismert, de az biztos, hogy a több gyerekes közép- és felsővezetők örülhetnek a leginkább az új szja-nak.


Változatlan bérszintet és járulékmértéket feltételezve a minimálbéresek és a garantált bérminimumot keresők 3-4 ezer forint körüli összeget buknának, vagyis ahhoz, hogy megmaradjon a nettó jövedelmük 6 százalék körüli bérfejlesztésre lenne szükségük a napi.hu által alkalmazott lehetséges forgatókönyvek esetén.

A legtöbbet, csaknem 12 500 forintot az átlagbért, vagyis bruttó 150 ezer forintot keresők buknák el, ha az adójóváírásra jogosító összeghatár már nem vonatkozna rájuk.

Kattintson a képre a nagyításért!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csulok1975, 2010.10.01 14:08

Szia ziccer az a válaszom hogy idáig nem fizetem adót most meg fogok és még az adókedvezményt is elveszik akkor miről beszélsz hogy nem az én pénzemről van szó nézd meg a táblázatott azt rájösz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsuci, 2010.09.30 16:31

Így van morzsika99 kikellene próbálnia Orbán úrnak sokra nem csak egy hónapra hogy hogyan ossza be ő a 70 ezer illetve majd a 66 ezerforintot !!! Jó szakma?-minek mikor én pont ebben a cipőben vagyok a szakmunkásbér 89.500 bruttó és ebből zsebbe jövőre 66 ezerforint!Minek akkor idehaza szakmunkát tanulni megvan fizetve?? Nincs!! Sajnos az éngyerekem sohasem fog itt már magyarországon jóllakni!!Tiszta szégyen hogy a rezsinket sem fedezi a bérünk!Becsületesen dolgozom és sajnos ez a bér a sok adó után az éhenhaláshoz is kevés!Sokan arról papolnak miért nemtanultunk eleget ,sajnos nem volt aki fedezze,dolgozni kellett menni hogy megéljünk ,de régen tudtam miért gürizek mamár csak azt tudom hogy a sok ingyenélőt tartjuk el,mert abból is van bőven ,mert aki akar dolgozni az talál is munkát,na de mi ösztönözze a 66ezerforint???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

morzsika99, 2010.09.30 10:36

A táblázat szerint megint a kispénzűekkel sikerült kiszúrni!!Gratulálni tudok azoknak akikk erre szavaztak!!Remélem Orbán Úrnak nem gond téli a gyerekeknek cipőt és kabátot venni 80ezerből!!!??Ja.Ő nem ennyiből gazdálkodik!!!De miért is nem probálja ki egyszer mondjuk félévig és utána dönt ilyen fontos dolgokról????!!!Nem véletlenül neveljük többen arra a gyerekeket hogy egy jó szakma nyelvek és el innen jó messzire!!!!Nem milliomos akarok lenni csak élhetőbb életet szeretnék és van ahol ez nem gond hogy a munkája után még rendes fizetést is kap az ember!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

morzsika99, 2010.09.30 10:32

A táblázat szerint megint a kispénzűekkel sikerül jól elbánni.Csak gratulálni tudok a kormánynak meg annak aki megszavazta!!!Remélem Orbán Úrnak nem gond a gyereknek cipőt és kabátot venni télire a mindennapi költésgek mellett!!Persze ő nem 80ezerből teszi ezt!!!!Itt már sosem lesz olyan változás hogy jó legyen a kisembereknek,nem véletlenül mondom a gyerekeimnek egy jó szakmát és nyelveket tanulni aztáűn el innen jó messzire!!!!És nem vagyok egyedül aki így gondolkodik!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.09.29 21:38

Oké elmondom másként...

Kapsz idén 76 ezer ft.-ot
Jövőre levonnak belőle 12 ezret
Vidéken élsz, nincs munka, a házad is ott van nem nagyon zudsz elmenni, nincs diplomád stb...
Nos ilyen emberből van papiron úgy 1,5 millió Magyarországon...

Ezért anno valamikor kitalálták, hogy aki többet keres attól nagyobb kulccsal vonjuk el az adót, hogy ezektől ne kelljen a 12 ezret elvenni.

Ez a szoci gondolkodás.

--

Mindenki egy kulccsal adózzon, ezért megéri a relative nagyobb bérü, igényesebb beruházásokat a befektetőknek idehozni és a képzett munkaerőt itt alkalmazni, a fele akkora fizetésü Romániába pedig a gagyi meló ugyis kimegy ( ott fektetik be a pénzüket akik a legolcsóbb munkaerőt keresik a régióba), tehát a 8 általánost végzett az tanuljon, képezze magát és probáljon normális fizetésért dolgozni, aminek nincs is akadálya ha tényleg lesz itt munkahely (úgy 1 millió)

Kb ez a Fideszes verzió...

A Fideszes verzió a jobb hosszú távon, de nem mindenkinek és semmi garancia arra, hogy mind munkahelyek lesznek, amelyek eladható terméket állítanak elő, mivel többlet kapacitással van tele Európa viszont a vevők hiányoznak...(ha gyenge a fogyasztás, hiába épitesz gyárat )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html