Egy nappal Mikulás után, december 7-én publikálja a hazai ipari termelés októberi alakulására vonatkozó előzetes statisztikát a KSH. Ezúttal nem elemzői vélemények alapján, hanem ökonometriai, statisztikai módszerekkel igyekszünk becslést adni arra, hogy a tizedik hónapban mekkora növekedést mutathatott a kibocsátás éves összevetésben.

Ehhez az Ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti bizalmi indexét hívtuk segítségül. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézete (GVI) néhány évvel ezelőtt kimutatta ugyanis, hogy ez a mutató szorosan együttmozog az ipari termelés indexével. (Számításaink szerint a 2006 januárjától 2010 szeptemberéig eltelt időszakban a korrelációs együttható értéke 0,9 felett volt.)

A GVI megállapításai szerint az Ifo üzletiklíma-mutatója erősebben korrelál a magyar ipari termelés alakulásával, mint a némettel, ráadásul nem csak a német, hanem a magyar ipari termelésre nézve is előrejelző funkcióval rendelkezik. Ráadásul ez a mutató, amely a német vállalkozások várakozásait tükrözi, valamivel több információt hordoz a magyar ipari termelés alakulásáról, mint a magyar vállalkozások válaszait tartalmazó, a GKI által közreadott konjunktúramutató.

Az elmúlt közel öt éves periódust alapul véve az Ifo indexe és az ipari kibocsátás együttmozgása alapján arra jutottunk, hogy szeptemberi lassulás után októberben újra gyorsulhatott a termelés növekedése, hiszen nagyobbat lépett előre a német mutató is.

Számításaink szerint a kilencedik havi, közel 11 százalék után októberben valamivel 12,7 százalék feletti tempóban bővülhetett a kibocsátás, miután az Ifo indexe 106,8 pontról 107,6-re nőtt.

Nagyításért kattintson a grafikonra!