A Napi Gazdaság csütörtöki cikke

A német RWE-csoport, illetve a francia Suez Environnement 1997-ben szerzett részesedést a budapesti vízszolgáltatóban (közös cégük a Hungária Víz Zrt.), a tegnapi előterjesztés alapján a főváros a tűzvédelmi előírások megsértése miatt mondaná fel a szerződést a nemzetközi tulajdonosokkal. A dokumentum a tűzcsapok rendbehozatalára a menedzsmentszerződésben vállalt kötelezettség nemteljesítésével indokolja a lépést. Az eset egyes vélemények szerint a pécsi vízmű helyzetére emlékeztet, a város 2009 szeptemberében többek között azért bontott szerződést a vízművel, mert a szolgáltatást túlságosan drágának találta. Később az önkormányzat és az általa alapított Tettye Forrásház Zrt. birtokba vette a pécsi vízművet és átvette működtetését.

A befektetők 1997-ben 16,5 milliárd forintot fizettek a budapesti vízmű részvénycsomagjáért, az előterjesztés elfogadása felhatalmazást ad a főpolgármesternek, hogy azonnali hatállyal (március 2-i határidővel) felbontsa a szerződést. Ezzel a fővárosnak (szervezeti és működési szabályzata alapján) vételi joga nyílik a tulajdonrészre, úgy tudjuk, ennek vételárát a privatizáció során fizetett összeg, illetve a befektetőknek 14 év alatt kifizetett (az előbbivel megegyező) változó menedzserdíjak különbségeként − azaz gyakorlatilag nulla forintban − határozza meg. A Népszabadság szerdai számában arról írt, hogy egy vagyonértékelés során 55-60 milliárd forintot érhet a konzorcium tulajdonrésze.

Az RWE-Suez konzorcium kisebbségi tulajdonosként kezdetben évi 3,5-4 milliárd forintot kapott menedzserdíjként, ez később több mint egymilliárddal csökkent. Az Fn24 úgy tudja, a külföldi tulajdonosok mára belemennének e díj csökkentésébe, beérnék valamivel egymilliárd feletti összeggel is, ám a főváros ezt is sokallja. Megegyezés hiányában pedig jöhet a szerződés felbontása. Az érem másik oldala, hogy a fővárosnak nemcsak a vásárlásra, vélhetően a vízmű működtetésére sem áll rendelkezésére elegendő forrás.