Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EPP elnöksége azt a lehetőséget is belengette, hogy felállítanak egy "Értékelő bizottságot", vagy "bölcsek tanácsát", melyet az Európai Tanács korábbi elnöke, Herman van Rompuy vezetne és azt vizsgálná, hogy a Fidesz mennyire felel meg az EPP értékeinek. A vizsgálat idejére a magyar kormánypárt tagságához fűződő jogokat felfüggesztik.

A dokumentumban leírt javaslat természetesen még változhat - hívja fel a figyelmet a Politico. A dokumentumban leírtak szerint a Fidesz minden jogot elvesztene: a szavazati jogát minden pártgyűlésen és nem javasolhatna jelölteket posztokra. A döntés azonnali hatályú lesz - olvasható a dokumentumban.

Esther de Lange holland politikus, a Néppárt alelnöke azt mondta a hvg.hu tudósítása szerint, hogy az EPP elnökségének asztalon lévő javaslata szerint határozatlan időre felfüggesztenék a Fidesz tagságát. Ha ezt elfogadják, Orbán már a néppárti csúcs csütörtöki napján sem vehetne részt, felfüggesztenék a Fidesz szavazati jogát, tagjai nem viselhetnének pozíciókat - tette hozzá a politikus.

Az "Értékelő bizottság" tagjai: Herman van Rompuy mellett Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament volt elnöke lenne a Spiegel Online információi szerint. A terv szerint a háromtagú tanács tapasztalatokat gyűjtene Magyarországon, és jelentést állítana össze a politikai helyzetről és a Fidesz tevékenységéről. Ez a vizsgálat azonban Esther de Lange EPP-alelnök szerint hónapokig is eltarthat.

Mi ez a "bölcsek tanácsa"?

A "három bölcs" alkotta tanács létrehozásának tervéről elsőként a Bild című német lap számolt be a hírportálján március 11-én, azt írták, hogy az elképzelést Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Uniót (CSU) vezető Markus Söder bajor kormányfő és Sebastian Kurz osztrák kancellár, az ÖVP elnöke dolgozta ki, közös tervük a Fidesz EPP-tagsága megszüntetésének elkerülésére szolgál - írja az MTI. A Bild szerint ugyanezt a megoldást, a "három bölcs" tanácsának megalakítását alkalmazta 2000-ben 14 EU-tagállam, amelyek szankciókat vezettek be Ausztria ellen azért, mert az ÖVP - Wolfgang Schüssel vezetésével - koalícióra lépett az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ). A lap felidézte: 2000-ben a "három bölcs" - Martti Ahtisaari volt finn államfő, Marcelino Oreja volt spanyol külügyminiszter és Jochen Frowein német nemzetközi jogász - arra a megállapításra jutott az ausztriai látogatás révén, hogy az ÖVP és az FPÖ koalíciós kormánya az EU értékeinek és normáinak megfelelően folytatja munkáját. A jelentést átadták az EU soros elnöki tisztségét betöltő Franciaország államfőjének, Jacques Chiracnak, és röviddel ezután a 14 tagország feloldotta az Ausztria elleni szankciókat.

Mennek, vagy maradnak?

Szerdán az EPP ülése előtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Fidesz alelnöke azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a Fidesz akkor tud az Európai Néppártban maradni, ha szerdán nem csupán a párt kizárására, de tagságának felfüggesztésére sem kerül sor. Ilyen döntés esetén a Fidesz azonnal elhagyja a Néppártot - tette hozzá.

A Fidesz alelnöke azt is jelezte, hogy ha viszont a kizárás alaposságának vizsgálatára létrejön egy "három bölcsből" álló bizottság, a Fidesz önkéntes döntéssel azt vállalja, hogy a testület munkájának lezárultáig nem vesz részt a Néppárt testületeinek munkájában.

A Fidesznek jelenleg 12 mandátuma van az Európai Parlamentben.

Orbán: ez mind fake news

A hvg.hu szerint egy finn politikus, Aura Salla Twitter-üzenetében azt írta az ülésről, hogy Orbán álhíreknek minősítette a Fideszt érintő vádakat. Salla posztja szerint Orbán azt mondta, a Fidesz konzervatív, és most csak azokkal a pártokkal van vitájuk, akik a kizárásukat követelik. A finn politikus hozzátette, ez az egyetlen dolog, amiben egyetértenek, hogy vitáik vannak: "mi az értékeinket védjük".

 

A Build tudósítója szerint Orbán azzal is védekezett, hogy 75 százaléka a magyaroknak támogatja az EU-t, szerinte ez a Fidesz hitele.

Sargentini is megszólalt

Judith Sargentini holland zöld párti politikus az EPP előtt lévő javaslathoz annyit fűzött hozzá a Twitteren, hogy a Néppárt még mindig a Juncker-ellenes plakátkampányt sérelmezi, és nem a magyar állampolgárok jogainak eltiprását.

Feszült a hangulat

A hvg.hu szerint a teremből kiszivárgó információk szerint nagy a feszültség az ülésen, Orbán nem hajlandó minden feltételt elfogadni, különösen a tagság felfüggesztését nem. A háromtagú "bölcsek tanácsával" ellenben kiegyezne.

Ezt erősítette meg a holland Wim van de Camp tweetje is, amely szerint heves vita zajlik az ülésen a Fidesz jövőjéről.

 

 

A Der Spiegel szerint Orbán Viktor egyik legnagyobb kritikusának számító luxemburgi keresztényszocialista Frank Engel felszólalásában felsorolta Orbán bűneit, és úgy vélte, hogy a magyar helyzet nem összehasonlítható Ausztriával és a 2000-ben az Osztrák Szabadságpárttal koalícióra lépő Osztrák Néppárt helyzetével (amikor korábban három tagú "bölcsek tanácsát" állítottak fel).

Nem vagyunk készek arra, hogy támogassunk egy kompromisszumot. A kizárást akarjuk!

- mondta Engel.

Weber is felszólalt

A Spiegel tudósítója szerint Manfred Weber is felszólalt és azzal érvelt, hogy szerinte a Néppárt egyértelmű kritériumokat szabott, amelyeket teljesítenie kell a Fidesznek, és amelyeket a szakértői bizottságnak ellenőriznie kell.

A Spiegelre hivatkozva a hvg.hu azt írja, hogy a franciák kompromisszumos megoldást támogatnának, a hollandok szerint viszont az EPP kritériumai a minimum. Egyébként meg a Fidesz már nem úgy viselkedik, mint egy néppárti tag.