Május 7-8-án, hétfőn és kedden tartja meg alakuló ülését az új ország­gyűlés. Az új összetételű ház először a Stop, Soros! törvénycsomagot, a migrációt támogató civil szervezetek tevékenységét szabályozó új jogszabályokat tűzi napirendre, majd a korábbi évek rendjének megfelelően még a tavaszi ülés­szakban az ország jövő évi költségvetésének tervezetéről kezdi meg a vitát.

Az új kabinet kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök keddi nemzetközi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: minden miniszter, államtitkár munkája véget ért a vasárnapi választással. Ebből fakadóan  jelentős változások, módosítások várhatók, nagy részben új emberekkel, részben új struktúrákkal készül kabinetet alakítani. A kormány összetételéről Orbán Viktor számol majd be, konkrét nevekről az elkövetkezendő napokban csak találgatások jelenhetnek meg, hiszen a jelenleg körvonalazódó névsort csak egy nagyon szűk kör ismeri.

A lap szerint fontos leszögezni, hogy a hatályos magyar jogszabályok nem állapítanak meg kötelező határidőt az új kormány megalakulására. Bár az új miniszterelnök a megválasztását követően, illetve a minisztériumi struktúrára vonatkozó törvények hatálybalépése után haladéktalanul köteles javaslatot tenni az új kormány tagjaira, az országgyűlés bizottságait a miniszteri meghallgatásban, a köztársasági elnököt pedig a kinevezésben nem köti határidő.

Kovács Zoltán a Kossuth rádió 180 perc című műsorában tegnap az új kormány előtt álló feladatokról beszélt. A kormányszóvivő Orbán Viktor miniszterelnök egy korábbi beszédére hivatkozva a magyar gazdasági és politikai döntéshozatal négy pillérét emelte ki.

A politikus a versenyképességet, a munkaalapú társadalmat és a demográfiát említette. Kiemelte azt is, hogy az illegális migráció, illetve az azt szervező szervezetekkel és politikai erőkkel szembeni fellépés az előttünk álló évek, illetve évtizedek legnagyobb kihívása lesz. - Ebből nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a migrációhoz kapcsolódó kérdések az Európa jövőjéről zajló vitákhoz is kapcsolódnak - idézi a Magyar Idők Kovács Zoltánt.