Kit fognak megbüntetni, ha tiltott helyen dohányzik? - Megszavazták a törvényt

Az Országgyűlés döntése értelmében jövő januártól tilos a dohányzás januártól a munkahelyeken, a vendéglátóhelyeken és a vasúton. A büntetés - ami a dohányzót és a kocsmárost is sújthatja - 30 ezer forint lehet.
Hőnyi Gyula, NAPI, 2011. április 26. kedd, 18:01
Fotó: Napi.hu

Jövő év januárjától lényegében minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás; munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani - jelentette az MTI. Az Országgyűlés kedden 271 igen szavazattal 37 ellenében, illetve 14 tartózkodás mellett módosította a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, vagyis nem jött be a kormánypárt egyhangú várakozása, az MSZP, LMP és a Jobbik nemet nyomott..

Az Országgyűlés döntése értelmében 2012. január elsejétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben - a többi között a szórakozó- és vendéglátóhelyeken -, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban és a játszótereken.


Nem jelölhető ki dohányzóhely a közforgalmú intézmények és a munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, valamint a vonatokon sem. Dohányzóhelyet csak szabad levegőn, a bejárattól öt méterre lehet kijelölni, kivéve azokat a vendéglátóhelyeket, ahol erre kizárólag közvetlenül a bejárat előtt van lehetőség. Továbbra is rá lehet gyújtani a szabadtéri szórakozóhelyeken és a kerthelyiségekben, ám a jogszabály nem definiálja, mit tekint kerthelyiségnek.

Szabadtéren sem lehet dohányzóhely közoktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, továbbá egészségügyi szolgáltatónál.

Szállodában, idegenforgalmi egységekben kijelölhető dohányzóhely, illetve működtethető dohányzó szoba, ám a munkahelyeken egyértelműen tiltott a zárt helyeken a dohányzás. Azokon a rendezvényeken, amelyket kifejezetten dohánybemutatóra hoznak létre, ugyancsak korlátozás nélkül lehet cigarettázni.

Némi zavar mutatkozik a büntetés területén. Az biztos, hogy a szabályt szegők 30 ezer forint bírságra is számíthatnak, három hónap türelmi idő után. Az is biztos, hogy az ellenőrzést a helyi önbkormányzat közterület-felügyelői, illetve az ÁNTSZ végzi, ám az nem egyértelmű, kit büntetnek majd. A szöveg szerint lényegében mindenkit büntethetnek, aki a szabályszegésben közreműködött, vagyis magát a fogyasztót, az üzemeltetőt és a tulajdonost is. Az eredeti verzió tehát kissé felpuhult azzal, hogy a tulajdonost, vagy az üzemeltetőt ki lehet hagyni a büntetésből, haszólt a fogyasztónak: tilos a dohányzás. Kérdés, hogy ezt mivel tudja bizonyítani, így a közterület-felügyelők őt is büntethetik, ha akarják.

Nagy valószínűséggel az önkormáűnyzatoknak külön rendeletben kell majd szabályozniuk a bírságolást, vagy a közterület felügyeletnek kell eljárási rendet kialakítania. Nagy valószínűséggel a szabályt szegő fogyasztó mindenképpen számíthat bírságra, már ha tetten érik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

roby5, 2011.04.27 14:18

@hwancsa:
Szoval 76 000-et keresel. A fizetesed kb 20%-at arra forditod hogy sajat ( es masok ) egeszseget tonkre tedd. Sajnos szuleimnek is mondogattam mindig. Anyam nem tudodtt leszokni pedig akart mert apam lancdohanyos volt es egy fustfelhoben eltek a lakasban. 2 ev elteressel mindketten tudodrakban haltak meg par eve. Ezert ha lehet meg jobban gyulolom a mocskos dohanygyartokat, nem a dohanyosokat. A drogok illegalisak, a dohanygyartas miert nem? NA ezen gyarak tulajdonosait es vezetoit bezarnam egy fusttel teli helysegbe honapokra, evekre, amikor tudorakosak lesznek kijohetnenek szabadon...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bitor, 2011.04.27 09:32

@hwancsa:

Ne hari, de nagyon demagóg vagy, illetve ti dohányosok nem értitek az egész elvet.
Csupán arról van szó, hogy sokan ugyan elviselik a füstöt de senkit nem illene zavarni vele továbbá a passzív dohányzás is elég ártalmas. A másik dolog, pedig a minta. Ha a gyerekek nem látnak dohányost, illetve "ciki" lesz dohányozni, akkor talán majd nem akarnak ezzel villogni a többiek előtt, mivel - lássuk be - mindenki így szokik rá a cigire. Ezt sajna csak ilyen törvényekkel lehet elérni és így is sokáig fog tartani. Én nem dohányzom, de szolidáris vagyok a dohányosokkal szemben, abban az értelemben, hogy már a szabadlevegőn sem dohányozhatnak akárhol. Azt azonban ne feledjük, hogy a nem dohányzás nem zavarja a többieket és az egészségüket sem károsítja.
Ha pedig csökken a dohányosok száma, annak hosszú távon rengete előnye lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flashgordon, 2011.04.27 08:29

@hwancsa: érdekes, hogy minden dohányos azzal jön, hogy ő arrébb fújja a füstöt. De mit számít ez? A füst attól még ugyanolyan büdös marad. Egyébként mióta nem a megállóban dohányoznak a bagósok azóta a megálló két végében gyűlnek halomban a csikkek. Na ennyit a bagósok iq-járól. És ha heten dohányoztok a nyolcból kit érdekel? Ha a nagydolgodat el tudod végezni megfelelő helyen, hogy ne zavarjon senki ez is menni fog.

Nagyon helyes, hogy végre olyan törvényt hoznak, ami a többség érdekeit képviseli.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mikrobi, 2011.04.26 21:14

@hwancsa: az, hogy 7-ből 6-an dohányoztok, erőteljes pressziót jelent az utolsó 1 szerencsétlennek, aki még nem. Havi 76 ezerből meg ne cigit vegyél, hanem futócipőt, úszósapkát, de egy konditerembe is befizethetnél. Ha elszívsz egy dobozzal naponta, az 500 Ft-jával számolva elég komoly összeg, amit az egészségedre költhetnél. De talán ez a törvény megnehezíti annyira a dohányzásodat, hogy elgondolkodsz rajta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.04.26 21:13

Bemegy a közterületfelügyelő a kocsmába, rágyújt egy cigire és már birságolhatja is a kocsmárost.
Mire eljutsz az utca végére pesten, már öt adót és három bírságot akasztanak a nyakadba...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html