Elképzelhető, hogy az október végi brüsszeli döntés hatására vissza kell emelni a gázpiacon a tőkemegtérülési mutatót, de sem ez, sem más tényező nem fordíthatja vissza a lakosságnál elért rezsicsökkentést, azaz az árak a következő években is legfeljebb a jelenlegi szinten maradnak - mondta a Portfoliónak adott interjújában Németh Lászlóné (képünkön).

A Miniszterelnökség pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára szerint számos lehetőség áll a nemzeti közműszolgáltató rendelkezésére az alacsony árak fenntartásához, így az orosz gázvásárlási szerződésen kívüli piaci alapú beszerzés, az egységes gáz-, illetve az árampiaci szolgáltató központtal történő milliárdos spórolás, vagy akár a közvetlen paksi áramvásárlás is. A közműszolgáltató idén év végére már a lakossági ügyfelek felét, jövő év végére pedig egészét, azaz 3,4 millió fogyasztót fog ellátni földgázzal, miközben lendületesen épül az árampiaci portfólió is.

Arra a kérdésre, hogy ha nemzetközi cégeknek nem éri meg tovább végezni az egyetemes szolgáltatást Magyarországon, akkor az Első Nemzeti Közműszolgáltatónak (ENKSZ) Zrt. miért éri majd meg, Némethné egyrészt az olcsóbb beszerzési források lehetőségével, másrészt azzal érvelt, hogy egy összevont, ésszerű, ugyanakkor nagy üzemméretű működéssel sokkal eredményesebben lehet dolgozni. Az államtitkár elmondta: Paks 2 üzembe állása nem fogja az áram árát emelni, sőt, a kormány azzal számol, hogy ezzel a beruházással nemcsak a lakossági, hanem akár az ipari felhasználók számára is le lehet nyomni az áram árát.

A Magyar Postánál létszámleépítés nem cél, mert bár a hatékonyságon lehet javítani a Posta és a takarékszövetkezeti hálózat integrációjával is, de a közműszolgáltatások postai megtámogatása egyúttal plusz feladatokat is jelent. Némethné szerint - a kiskereskedelmi tevékenységgel szemben - egyértelműen illik a Posta alapfunkcióiba, hogy bekapcsolódik a pénzforgalmi tevékenységet bonyolító szereplők körébe. Ez azt jelenti, hogy megkísérli kihasználni azt a fiókhálózatot, ami a legnagyobb forgalmazási potenciálok egyike, beszéljünk akár értékpapírokról, akár befektetési jegyekről.

Eközben olyan új és korszerű tranzakcionális szolgáltatásokat indít, mint például a csekkautomata, a QR kódos, internetes vagy éppen az ingyenes bankkártyás csekkbefizetés. Az államtitkár szerint ugyanígy a postai fiókhálózatban rejlő nagy lehetőség kihasználását jelenti az a már megkezdett folyamat, hogy a nemzeti közműszolgáltatás tevékenységéhez kapcsolódó pénzügyi szolgáltatásokba is bekapcsolják a postát. Ezek a változtatások pótolni tudják azt a bevételkiesést, amit a hagyományos postai tevékenységek, például a levélforgalom világszerte tapasztalt volumencsökkenése okoz. Ezek a változtatások egyúttal modernizálják és versenyképesebbé is teszik a Postát, ami azért fontos, mert a piacra belépő új szereplők a postai szolgáltatások köréből a leginkább profitot termelő részeket akarják átvenni, és így akarnak versenyezni a postával. Úgy látja, hogy az eddig megtett változtatások megfelelő válaszlépést jelentenek a versenytársakkal szemben.

Kép: Szarka Zsolt

A levél- és a csekkforgalom csökkenése folyamatos tendencia, de más az üteme ennek a lakossági, illetve az üzleti szegmensben - mondta a Népszabadságnak adott interjúban Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója. Utóbbiban számos ok miatt lassabb a csökkenés, de ezért a cég is sokat tett a szolgáltatások modernizálásával: a fehér csekk bevezetésével és számos új, elektronikus fizetési megoldással sikerült lelassítani a csökkenést. A csomagforgalom viszont tíz százalékot meghaladó mértékben nőtt az elmúlt két évben. Az új termékeknek, valamint szigorú gazdálkodásnak köszönhetően a társaság nyereséges tud maradni: a szakember a tavalyinál magasabb nyereséget vár 2015-re.

Szarka elmondta: az új postai versenytárs megjelenésével is versenyképesek tudnak maradni a közbeszerzési eljárásokban, a csomagpiacon az átvevőpontok hálózatát új partner bevonásával bővítik, a kézbesítőket pedig Paypass-kártyák elfogadására is alkalmas terminálokkal látják el.