Kitart az MNB és a PM a 3 százalék mellett

Lehetnek kilengések, de az inflációs cél változatlan.
NAPI Online, 2008. május 30. péntek, 10:11
Fotó:

A Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium közös közleményben tette le a garast a 3 százalékos inflációs cél mellett.

A dokumentum emlékeztet rá, hogy az MNB és a kormány 2005 augusztus 22-én állapodott meg a jegybank 2007-től érvényes középtávú inflációs céljának kijelöléséről, melyet a KSH által közzétett fogyasztóiár-index 3 százalékos értékében határoztak meg. A folyamatos érvényű cél legfontosabb előnye, hogy kiszámítható környezetet biztosít a gazdasági szereplők számára, segíti az inflációs várakozások lehorgonyzását, ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy az infláció tartósan alacsony, az árstabilitásnak megfelelő szinten maradjon.

Az MNB az inflációs célok teljesülését folyamatosan értékeli, tájékoztatja a kormányt és a közvéleményt az inflációs folyamatokat alakító gazdasági folyamatokról és az inflációs cél elérése érdekében meghozott jegybanki lépésekről. Az értékelés során figyelembe kell venni, hogy a monetáris politika csak bizonyos késleltetéssel tud hatni az inflációs folyamatra. Így az előre nem látható, váratlan hatások átmenetileg eltéríthetik az inflációt a kijelölt céltól. A monetáris tanács kamatdöntéseit előretekintő módon, az inflációnak az elkövetkező 5-8 negyedév folyamán várható alakulását figyelembe véve hozza meg, ami az átmeneti eltérés után elősegíti, hogy az infláció nagy biztonsággal visszatérjen a 3 százalékos cél közelébe.

A középtávú inflációs cél kijelölésekor az előre nem látható, átmeneti inflációnövelő hatások miatt a jegybank és a kormány egyetértett abban, hogy az inflációs cél teljesülésének utólagos értékelésekor a 3 százalékos céltól legfeljebb ±1 százalékponttal eltérő fogyasztóiár-index elfogadható az árstabilitás szempontjából. Ez az utólagos értékeléskor értelmezhető toleranciasáv azonban nem engedi meg, hogy a jegybank ne a 3 százalékos cél elérése érdekében folytassa monetáris politikáját illetve, hogy ne reagáljon a már megismert inflációs hatásokra - szögezi le a közlemény.

HOZZÁSZÓLÁSOK