Idén júliusban a fogyasztói árak enyhén alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban, a maginfláció némileg nőtt az előző hónaphoz képest. Az alapfolyamatot jellemző mutatók továbbra is mérsékelt inflációs környezetet jeleznek. A tartósan alacsony globális infláció visszafogja a hazai fogyasztói árak emelkedését. Az inflációs várakozások historikusan alacsony szinten tartózkodnak. A nemzetgazdaságban fizetett bérek növekedési üteme változatlanul erőteljes, ami az élénkülő lakossági fogyasztáson keresztül a maginfláció fokozatos emelkedése irányába hat. Az infláció az előrejelzési időszakban elmarad a 3 százalékos céltól, és csak 2018 első felében ér annak közelébe - állapította meg az MNB monetáris tanácsa (MT).

Összejön idén a három százalék

Az idei második negyedévben a magyar gazdaság növekedése a jegybanki várakozásoknak megfelelően újból élénkült. A munkaerő iránti kereslet erős maradt, így a foglalkoztatottak számának emelkedése mellett a munkanélküliségi ráta a második negyedévben tovább csökkent.

Az idei gazdasági növekedés időbeli alakulását kettősség jellemzi, az év eleji átmeneti mérsékelt dinamikát követően a gazdasági növekedés elsősorban belső keresleti tételekre támaszkodva ismét élénkül. Az év eleji negatív egyedi hatások kifutása, valamint a jegybanki és a kormányzati növekedésösztönző intézkedések egyaránt a gazdasági növekedés további élénkülését eredményezik. A növekedési hitelprogram (nhp) bővítése, a növekedéstámogató program, valamint a lakásépítéseket ösztönző, illetve az EU-források dinamikus lehívását és hatékony felhasználását segítő kormányzati intézkedések összességében elérhetővé teszik a 3 százalék körüli növekedési ütem fennmaradását.

Az év eleji mérsékeltebb gazdasági növekedés átmenetileg nyitottabb kibocsátási rést eredményezett, ugyanakkor a növekedés újbóli gyorsulása és a jövő évi költségvetés keresletösztönző hatása a záródás irányába hat. A javuló jövedelmi folyamatok és a hitelezés élénkülése segíti a fogyasztás bővülését, amely a következő években jelentősen támogatja a gazdaság növekedését.

Amúgy minden változatan

Az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban összességében kedvező volt a globális pénzpiaci hangulat. A hazai eszközárakban nem volt érdemi elmozdulás az elmúlt hetekben. A forint árfolyama továbbra is stabil, és az állampapír-piaci hozamgörbe teljes szakaszán enyhe hozamcsökkenés volt megfigyelhető. A magas külső finanszírozási képesség és az emiatt csökkenő külső adósságállomány tartósan mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét.

A tanács korábbi jelzését követve a monetáris politikai eszköztár júliusban bejelentett módosítása a sérülékenység további csökkentését és a hitelezés ösztönzését célzott, nem-hagyományos eszközökkel támogatja. A bejelentett intézkedés hatásainak vizsgálatára, illetve a változékony nemzetközi pénzügyi környezetre tekintettel az MNB továbbra is kiemelt figyelemmel kíséri a bankközi hozamok alakulását, valamint a pénzpiaci és állampapír-piaci fejleményeket.

A három hónapos betét állományának év végi elvárt szintjére és az igénybevétel operatív részleteire vonatkozó döntését az MT szeptemberben hozza meg. A tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság változatlanul körültekintő monetáris politikát indokol. Az előretekintő hazai pénzpiaci reálkamatok negatív tartományban tartózkodnak, és az infláció emelkedésével tovább süllyednek.

Csak így tovább!

Az MT megítélése szerint a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az infláció tartósan mérsékelt marad. A monetáris politika horizontján a reálgazdaság dezinflációs hatása fokozatosan csökken. A jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve szeptember 7-én 14 órakor jelenik meg.