Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A miniszter ismertette, hogy a kormányhivatalok munkaerő-közvetítését javító program az eddigi tapasztalatok alapján eredményes, a korábban bevont három megyében - Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén - mintegy 5500 álláskeresőt és közfoglalkoztatottat sikerült kihelyezni a vállalkozásokhoz, ami Hajdú-Bihar megyében ötszöröse, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig több mint a duplája volt a korábbiaknak.

A kormány céljai között szerepel, hogy a még meglévő munkaerő-tartalékból minél többen helyezkedjenek el a versenyszférában, ez a magyar gazdaság valamennyi szereplőjének érdeke. Ezért a programot fokozatosan, az egész országra ki kívánják terjeszteni jövő év tavaszáig.

Az augusztusban indult program célja, hogy a munkaügyi hivatalok a korábbinál hatékonyabb segítséget nyújtsanak a pályakezdőknek, kisgyermekes anyáknak, közfoglalkoztatottaknak, valamint álláskeresőknek. A tárca törekszik a foglalkoztatási hivatalok és a vállalatok közötti kapcsolat erősítésének segítésére, emellett szeretne egy naprakészebb munkaügyi térképpel rendelkezni, jobban ismerni a cégek igényeit, segíteni az üres munkahelyek betöltésében.

Kiemelte, hogy mostanra a foglalkoztatáspolitikának nem a munkanélküliségi ráta jelenti a kihívást, hanem az erős munkaerőkereslet. A kormány erre reagálva, és a növekedés ütemének fenntartása érdekében törekszik az oktatás, szakképzés, duális képzés további elterjesztésére.

Statisztikai ismertető sem maradhatott el

Varga Mihály a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által csütörtökön közzétett legfrissebb foglalkoztatottsági adatokról szólva kiemelte, hogy a 2010 óta eltelt időszakban Magyarország a foglalkoztatás növekedését tekintve régiós összevetésben az első, uniós szinten a harmadik helyen áll.

A miniszter rámutatott, hogy Magyarország a foglalkoztatást tekintve is egyre jobban teljesít, a rendszerváltás óta nem dolgoztak olyan sokan az év ezen időszakában, mint most. A foglalkoztatási ráta 14 százalékponttal nőtt Magyarországon 2010 és 2018 között, eléri a 70 százalékot és kedvezőbb az uniós átlagnál.

Pozitívan értékelte, hogy a versenyszférában volt a legmagasabb a munkába lépők számának a növekedése az elmúlt egy évben, 80 ezerrel nőtt a versenyszféra munkavállalóinak a száma. Ez azt mutatja, hogy 2010 óta több mint 800 ezerrel nőtt a munkába állók száma, a versenyszférán belül 670 ezerrel többen tudtak elhelyezkedni. A közfoglalkoztatásban lévők száma jelentősen csökkent, az elmúlt egy évben 39 ezerrel, ami azt jelzi, hogy egyre többen lépnek át az elsődleges munkaerőpiacra.

A munkanélküliek száma 2010 óta harmadára, 168 ezerre csökkent a friss statisztikai adatok szerint. A munkanélküliségi ráta 11,5 százalékról 3,6 százalékra esett vissza, ami 7,9 százalékpontos csökkenést jelent. Nemzetközi összehasonlításban is jól szerepel Magyarország, az Európai Unió harmadik legalacsonyabb munkanélküliségű országa - tette hozzá a miniszter.