Kiterjesztik a fizetős parkolást Budapesten

Józsefváros és a XIII. kerület több részén is fizetőssé válhat a parkolás – a kerületek javaslatáról a jövő héten dönthet a fővárosi közgyűlés. A fizetős parkolást az új területeken a döntést követő egy hónapon belül be is vezethetik az érintett önkormányzatok, amennyiben a parkolóórák kikerülnek az utcára.
Papp Zsolt, 2015. május 20. szerda, 14:48
Fotó: Napi.hu

Tovább terjeszkedhet a fizetős parkolás a fővárosban, amennyiben a fővárosi képviselők megszavazzák a Főpolgármesteri Hivatal, illetve a két érintett kerület javaslatát a jövő szerdai ülésükön. Az első pontban a VIII. kerületi önkormányzat javasolja a Kerepesi út- Hungária körút - Sport utca - Salgótarjáni út - Asztalos Sándor utca által határolt területre a fizető parkolás kiterjesztését. A terület praktikusan a Keleti pályaudvar százlábú hídjától az MTK pályáig terjedő iparterület, magába foglalva az BKV egyik villamos kocsiszínét, a terület északi részén lakóteleppel. A Józsefvárosi Önkormányzat szerint a terület parkolási szempontból túlterhelt, ezért indokolt a fizetős parkolás bevezetése.

Ugyancsak a VIII. kerületi önkormányzat javasolta, hogy a Könyves Kálmán Körút - Üllői út - Orczy út -Golgota tér -Golgota út - Bláthy Ottó utca - Vajda Péter út által határol rész is fizetős legyen. Ez a terület praktikusan a Fradi-pálya - SOTE/Heim Pál Gyermekkórház - Orczy tér és Hungária körút által határolt terület. A parkolás kiterjesztése leginkább a Heim Pál és a Szent István kórházakba látogatókat érinti.

A Nagyvárad tér környéke az elmúlt években P+R parkolóként üzemelt - hisz az M3-as metró révén innen gyorsan elérhető volt a Belváros. Ezt elégelték meg a józsefvárosiak, amit a Főpolgármesteri Hivatal is támogat - igaz az előterjesztésben szóba sem kerül, hogy inkább P+R parkolók épüljenek akár a környéken, akár máshol a 3-as metró vonalán.

A XIII. kerületben is tovább bővülne a fizetős parkolás jelenleg Újlipótvárosban, illetve a Váci út környékén fizetős a parkolás - a hol az elmúlt két évtizedben kialakult a város egyik legnagyobb irodanegyede. A mostani javaslat szerint parkolási terület határát a kerület északi határáig tolnák gyakorlatilag a Duna - Angyalföldi vasútállomás - Vasúttörténeti Park - Rákosrendező pályaudvar közötti teljes területen fizetős parkolás lenne. A XIII. kerület belvárosi részén a jelenlegi 18 óráról 20 órára tolnák ki a fizetős parkolás idejét, mert a Nyugati pályaudvar és West End City center látogatói miatt 18 óra után a környéken lakók nem tudnak parkolni - olvasható az előterjesztésben.

A javaslatról a fővárosi képviselők jövő szerdán dönthetnek, a javaslat elfogadása esetén az önkormányzat határozata 31 napon belül lépne hatályba, vagyis praktikusan július elsejétől lehetne pénzt szedni az új területeken. A parkolóórák beszerzése azonban a tapasztalatok szerint rendkívül nehézkes, így a tényleges fizetőparkolás bevezetése hónapokra, évekre elhúzódhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ingyen, 2015.05.20 16:43

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html