Kitiltás - nyomoz a rendőrség Bunge-ügyben

Október vége óta nyomoz a rendőrség ismeretlen tettes ellen befolyással üzérkedés miatt a Bunge amerikai étolajgyártó céget érintő ügyben - értesült az MTI. Az ügyet az index.hu hozta nyilvánosságra, amely szerint az amerikai céget kormányközeli vállalatok keresték meg azért, hogy a vele kötendő stratégiai megállapodás révén szerzett pénzek egy részét "visszacsorgassa".
Inforádió, MTI, 2014. december 12. péntek, 21:14
Fotó: Napi.hu

Október 21-én rendeltek el nyomozást az index.hu oldalán 2014. október 20-án megjelent cikk alapján ismeretlen tettes ellen - írt az ORFK kommunikációs osztálya az MTI-nek. Az index.hu azt írta: tudomása szerint ez volt az egyik olyan ügy, amely miatt magyar kormánytisztviselőknek és kormányhoz közel álló üzletembereknek megtiltották a beutazást az Egyesült Államokba. A portál szerint a Legfőbb Ügyészség pénteken bejelentett bűnügyi jogsegélykérelme is ezzel a nyomozással függ össze. Ennek tartalmáról az ügyészség részleteket nem közölt, de megerősítették, hogy összefüggésben van a beutazási tilalommal kapcsolatban korábban elküldött jogsegélyi megkereséssel.

André Goodfriend október 20-án - korábbi sajtóhírekre reagálva - jelentette be, hogy hat érintettje van az Egyesült Államok által korrupciógyanú miatt elrendelt beutazási tilalomnak: mind a hatan a kormány alkalmazottai, vagy kapcsolatban állnak a kormánnyal.

Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke a Magyar Nemzetnek adott, november 5-ém megjelent interjújában elismerte, hogy több kollégájával együtt azok között van, akiknek korlátozták beutazását az Egyesült Államokba. Vida Ildikó ügyvivője csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy védence feljelentetést és keresetet nyújtott be André Goodfriend ellen. Futó Barnabás azt mondta: a Központi Nyomozó Főügyészségen nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt jelentették fel az amerikai ügyvivőt, mert hivatalos személyi minőségében sértette meg a NAV elnökét. A Fővárosi Törvényszéken pedig jó hírnév megsértése miatt nyújtottak be keresetet.

A NAV elnökének ügyvédje közölte: konkrétan a múlt csütörtökön megjelent, a Heti Válasznak adott interjúban tett sértő kijelentése miatt tettek feljelentés.

A budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője a Heti Válasz múlt heti interjújában arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak tudomása van a magyar adóhatóságon belüli csalásokról, és információi szerint ezekben az ügyekben nem indult nyomozás. André Goodfriend a lap kérdésére, hogy vannak-e bizonyítékaik, azt mondta: "azok a bizonyítékaink vannak, amelyeket megkapott a magyar kormány is".

Az, hogy egyeseket nem engednek be az Egyesült Államokba, annyit jelent, "úgy hisszük, vannak olyan kormányalkalmazottak, akik korrupt cselekményekben vesznek részt" - mondta. Az ügyvivő a kitiltási ügy konkrét érintettjeiről nem beszélt, de azt mondta: az az információ, amelyre a beutazási tilalmat alapozták, nem pusztán arra vonatkozik, hogy az érintettek keveset tettek a csalások ellen. Ha valaki jó szándékú, de nem tesz eleget a csalás megakadályozásáért, az természetesen nem minősül korrupt cselekménynek - jegyezte meg André Goodfriend.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Maijai, 2014.12.14 17:18

És a Bunge? Vajon miért került képbe? Itt mindenki a kormányról beszél, holott nyomoznak a Bunge ügyében. Talán ez olyan cég, akinek így kell fellépnie? Érdekes. Inkább amerika építi be ide cégeit, hogy ezt megtehesse!Csalókat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2014.12.14 12:38

@Tibi27: A második sorból kimaradt agy mondat, helyesen igy "",akkor ki fogja FÉLREVEZETNI az országot???,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.12.13 17:58

@Tibi27:


Végre megértettem, hogy miről szól a "stratégiai megállapodás"!!!

macskakkorom

ahogy a tesco vezetoje is panaszkodott, amelynek szinten van-volt strategiai megallapodasa(ehhez kepest a sajtobol tudtak meg, hogyan akarjak kicsinalni oket), mennyi penzt oltek bele ide.--es oda..azt mondta, ez volt eletuk legrosszabb befektetese


igen, RealMannek pontos a leírasa errol, vedelmi penz, mint a maffianal..de azok is megbízhatobbak
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mandokilaci, 2014.12.13 02:35

@matrica: Juj de naiv vagy ?Azt hiszed a rendőrség a korrupció ellen nyomoz ?Dehogy most ők azon vannak hogy a bizonyítékokat eltüntessék és meghamisítsák.Eleve az állam felépítésévél és jogrendjével van gond.Nem egyes személyek hanem az egész rendszer fel építése korrupt ! A csúcson Orbán nem " fogható " meg hiszen nála egy ft nem landol.Mindent a pártkasszába tömnek és ottan aztán lehet kenni a szekeret tovább .De ha beszabályoznák és készpénzt nem lehetne használni csak banki utalást ( Hollandiában cégek 10 centet nem használhatnak egymás között ) akkor mérséklődne a korrupció is meg a fekete munka és fekete kereskedelem .Mivel nagyon nehéz lenne készpénzt felhajtani ellenben az adóhivatal minden centet " látna " !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.12.12 22:56

@Tibi27:
Ne már, nem tudtad? Ez az egész tipikus mafia módszer, "védelmi pénz". Az egész fejlesztő rétegnek, aki ténylegesen feltaláló és meghatározó szerepe lett volna Magyarország felemelkedésében, nos azok is hasonló "ajánlatban" részesültek. Van aki élt vele, ezek ott vannak az egyetemek környékén éás mint céges vállalkozól így szedik le az EU-s vagy egyéb pénzeket.

De ennek ára van, ugyanúgy vissza kell csorgatni egy halom lóvét és kimondottan pártközeli vagy éppen párttagoknak.

Én hányok az ilyentől...erről szólt az egész rohadt 25 éve Magyarországnak.

"Projekteket" keresnek, ahol ezt el lehet játszani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html