Kedden kezdi a parlament a nyugdíjszabályok átalakításáról szóló törvényjavaslat vitáját, amely nevében megszünteti a korhatár alatti öregségi nyugdíjakat és azokat korhatár alatti ellátásokként kell folyósítani. A tervezet célja nem világos azon túl, hogy a fegyveres testületek szolgálati nyugdíját megnyirbálják.

Spórolunk vagy sem?

A parlament szociális bizottságában - ahol természetesen tárgyalásra alkalmasnak találta a kormánytöbbség a javaslatot - a az intézkedés szükségességét azzal indokolták kormánypárti képviselők, hogy így tisztábbá válik a nyugdíjrendszer. Így ugyanis ezentúl a korbetöltött öregségi nyugdíjakat a Nyugdíjbiztosítási Alapba befizetett járulékokból, míg a korhatár alatti ellátásokat a költségvetési adóforintokból finanszírozzák. A kormánypárti képviselők másik érve a törvényjavaslat szükségessége mellett az volt, hogy a kormány a jövő évi költségvetés prioritásai közzé emelte az államadósság csökkentését. Márpedig ezt legjobban a nyugdíjalap kiadásaival lehet elérni - érvelt a vitában Csizi Péter fideszes képviselő.

A vita végén azonban kiderült, hogy a kormány 2012-ben 16 milliárdos megtakarítással számol, ami 2013-ban már 36 milliárd, ami a nyugdíjkassza egy százalékát jelenti - mondta Nyitrai Imre, a Nemzeti Errőforrás Minisztérium helyettes államtitkára. Persze ez a 16 milliárd forint is plusz ajándék, hisz a Széll Kálmán tervben 93 milliárd forintos megtakarítással számoltak 2012-re, ami pedig bőven összejött a magánpénztári tagság tömeges megszüntetéséből, hisz a kieső járadékok a tizedére csökkentek.

Nők és katonák

Visszatérve a korhatár alatti öregségi nyugdíjak témájához, korántsem lesz kristálytiszta a kép. Továbbra is öregségi nyugdíjas maradhat például az a nő, aki nem töltötte be a rá irányadó (jellemzően 62 éves korhatárt), ám rendelkezik 40 év szolgálati idővel. Ezt a nyugdíjkiskaput - korhatár előtti nyugdíjba vonulás lehetőségét - épp a Fidesz nyitotta meg a 2010-es választások után. A parlament elé kerülő javaslat - jelenlegi formájában - nem tesz további különbséget rendes nyugdíjak és a korhatár alatti ellátások között, mind a kettőt 4,2 százalékkal - az inflációval megegyező mértékben - emelik 2012 januárjától.

Komolyabb változásokat hoz a tervezet a fegyveres testületek kedvezményes szolgálati nyugdíjaiban - mindezt a társadalmi igazságosság igényével támasztották alá a képviselők. A katonák esetében minden szolgálatban töltött év duplán számít, ráadásul különleges szolgálat esetén további szorzók is belépnek. Így fordulhatott elő, hogy az ország legfiatalabb nyugdíjasa egy 33 éves - Afganisztánt is megjárt - katonatiszt volt, aki mintegy havi 300 ezer forintos járadékkal vonulhatot nyugállományba.

A feketemunka miatt elvehetik a korhatár alatti nyugdíjakat

Ezek az ellátások 2012. január 1-jétől megszűnnek, a már megállapított ellátásokat korhatár előtti ellátásként a fegyveresek esetében szolgálati járandóságként kell továbbfolyósítani, és a jövő évtől ugyanilyen ellátást kell megállapítani azoknak is, akik az ellátásra a jogot már megszerezték - olvasható a törvényjavaslat indoklásában. Az 1955-ben vagy azt követően született fegyveresek részére a decemberi szolgálati nyugdíjat 2012-től a nyugdíjemelés mértékével növelt, de a személyi jövedelemadó mindenkori mértékének megfelelően csökkentett összegben, szolgálati járandóságként kell tovább folyósítani.

A törvényjavaslat szerint 2011. december 31-ét követően korhatár előtti nyugellátás - sem civil, sem fegyveres szolgálati nyugdíj - már nem állapítható meg, de akik korábban előrehozott, vagy csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogot szereztek, korhatár előtti ellátás megállapítását kérhetik.

Ezen kivételektől eltekintve érvényt kell szerezni a 62 éves nyugdíjkorhatárnak.

A korhatár előtti ellátás és a szolgálati járandóság melletti munkavégzés szabályai megegyeznek a korhatár előtti öregségi nyugdíjak jelenlegi szabályaival. E szerint, ha a nyugdíjjárulék alapja egy naptári évben meghaladja a minimálbér 18-szorosát, a korhatár előtti ellátás, illetve a szolgálati járandóság folyósítását az év végéig szüneteltetni kell.

A törvényjavaslat szerint a korhatár előtti ellátás és a szolgálati járandóság a jogosult kérelmére is megszüntethető, ellentétben a nyugdíjakkal. Meg kell szüntetni a korhatár előtti ellátást és a szolgálati járandóságot akkor is, ha a jogosult bejelentés nélkül végez munkát. Ebben az esetben további szankció, hogy a folyósított korhatár előtti ellátás, illetve szolgálati járandóság folyósított, de legfeljebb egy évi összegét is meg kell fizetnie.