Kitől veszik el a nyugdíjakat, hol lesz a nagy spórolás?

Államháztartási értelemben filléreket – 2012-ben alig 16 milliárd forintot - spórol az állam a nyugdíjrendszer újabb átalakításán. A törvényjavaslat vitáját kedden kezdi a parlament.
NAPI, 2011. október 25. kedd, 07:11
Fotó: Napi.hu

Kedden kezdi a parlament a nyugdíjszabályok átalakításáról szóló törvényjavaslat vitáját, amely nevében megszünteti a korhatár alatti öregségi nyugdíjakat és azokat korhatár alatti ellátásokként kell folyósítani. A tervezet célja nem világos azon túl, hogy a fegyveres testületek szolgálati nyugdíját megnyirbálják.

Spórolunk vagy sem?

A parlament szociális bizottságában - ahol természetesen tárgyalásra alkalmasnak találta a kormánytöbbség a javaslatot - a az intézkedés szükségességét azzal indokolták kormánypárti képviselők, hogy így tisztábbá válik a nyugdíjrendszer. Így ugyanis ezentúl a korbetöltött öregségi nyugdíjakat a Nyugdíjbiztosítási Alapba befizetett járulékokból, míg a korhatár alatti ellátásokat a költségvetési adóforintokból finanszírozzák. A kormánypárti képviselők másik érve a törvényjavaslat szükségessége mellett az volt, hogy a kormány a jövő évi költségvetés prioritásai közzé emelte az államadósság csökkentését. Márpedig ezt legjobban a nyugdíjalap kiadásaival lehet elérni - érvelt a vitában Csizi Péter fideszes képviselő.

A vita végén azonban kiderült, hogy a kormány 2012-ben 16 milliárdos megtakarítással számol, ami 2013-ban már 36 milliárd, ami a nyugdíjkassza egy százalékát jelenti - mondta Nyitrai Imre, a Nemzeti Errőforrás Minisztérium helyettes államtitkára. Persze ez a 16 milliárd forint is plusz ajándék, hisz a Széll Kálmán tervben 93 milliárd forintos megtakarítással számoltak 2012-re, ami pedig bőven összejött a magánpénztári tagság tömeges megszüntetéséből, hisz a kieső járadékok a tizedére csökkentek.

Nők és katonák

Visszatérve a korhatár alatti öregségi nyugdíjak témájához, korántsem lesz kristálytiszta a kép. Továbbra is öregségi nyugdíjas maradhat például az a nő, aki nem töltötte be a rá irányadó (jellemzően 62 éves korhatárt), ám rendelkezik 40 év szolgálati idővel. Ezt a nyugdíjkiskaput - korhatár előtti nyugdíjba vonulás lehetőségét - épp a Fidesz nyitotta meg a 2010-es választások után. A parlament elé kerülő javaslat - jelenlegi formájában - nem tesz további különbséget rendes nyugdíjak és a korhatár alatti ellátások között, mind a kettőt 4,2 százalékkal - az inflációval megegyező mértékben - emelik 2012 januárjától.

Komolyabb változásokat hoz a tervezet a fegyveres testületek kedvezményes szolgálati nyugdíjaiban - mindezt a társadalmi igazságosság igényével támasztották alá a képviselők. A katonák esetében minden szolgálatban töltött év duplán számít, ráadásul különleges szolgálat esetén további szorzók is belépnek. Így fordulhatott elő, hogy az ország legfiatalabb nyugdíjasa egy 33 éves - Afganisztánt is megjárt - katonatiszt volt, aki mintegy havi 300 ezer forintos járadékkal vonulhatot nyugállományba.

A feketemunka miatt elvehetik a korhatár alatti nyugdíjakat

Ezek az ellátások 2012. január 1-jétől megszűnnek, a már megállapított ellátásokat korhatár előtti ellátásként a fegyveresek esetében szolgálati járandóságként kell továbbfolyósítani, és a jövő évtől ugyanilyen ellátást kell megállapítani azoknak is, akik az ellátásra a jogot már megszerezték - olvasható a törvényjavaslat indoklásában. Az 1955-ben vagy azt követően született fegyveresek részére a decemberi szolgálati nyugdíjat 2012-től a nyugdíjemelés mértékével növelt, de a személyi jövedelemadó mindenkori mértékének megfelelően csökkentett összegben, szolgálati járandóságként kell tovább folyósítani.

A törvényjavaslat szerint 2011. december 31-ét követően korhatár előtti nyugellátás - sem civil, sem fegyveres szolgálati nyugdíj - már nem állapítható meg, de akik korábban előrehozott, vagy csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogot szereztek, korhatár előtti ellátás megállapítását kérhetik.

Ezen kivételektől eltekintve érvényt kell szerezni a 62 éves nyugdíjkorhatárnak.

A korhatár előtti ellátás és a szolgálati járandóság melletti munkavégzés szabályai megegyeznek a korhatár előtti öregségi nyugdíjak jelenlegi szabályaival. E szerint, ha a nyugdíjjárulék alapja egy naptári évben meghaladja a minimálbér 18-szorosát, a korhatár előtti ellátás, illetve a szolgálati járandóság folyósítását az év végéig szüneteltetni kell.

A törvényjavaslat szerint a korhatár előtti ellátás és a szolgálati járandóság a jogosult kérelmére is megszüntethető, ellentétben a nyugdíjakkal. Meg kell szüntetni a korhatár előtti ellátást és a szolgálati járandóságot akkor is, ha a jogosult bejelentés nélkül végez munkát. Ebben az esetben további szankció, hogy a folyósított korhatár előtti ellátás, illetve szolgálati járandóság folyósított, de legfeljebb egy évi összegét is meg kell fizetnie.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Vazulneni, 2011.10.28 13:11

@rw: Kedveském egy csökkenő, elöregedő lakosságú országban hogy akar maga tartósan foglakoztatás növelést elérni, 100 évre emeli a nyugdíjkorhatárt?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2011.10.28 12:51

@Vazulneni:
http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/10/28/haromeves_csucs_kozeleben_a_foglalkoztatas/
A KSH sajnos valószínűleg nem érdeklődött Oszlay Andrásnál mi a helyzet.

4 millió munkahely: két számot írtam példaként arra hogy mit jelentene a munkahelyteremtés, az emberek korai nyugdíjbaküldése helyett.

Ha úgy könnyebben feldolgozható, akkor a 4.000.000 helyébe helyettesítsen 3.789.400-et, a 4.100.000 helyébe pedig 3.889.400-et. Talán így már a mondat értelmezésére is fordít némi energiát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vazulneni, 2011.10.28 12:40

@yooseph: Látom maga is olyan családban nőtt fel ahol nem volt szokás nyugdíjjárulékot fizetni, de mi fizetünk, nem is keveset, ezért elvárjuk hogy kapjunk is valamit, és ne a gyerekeink tartsanak el mint a maguk népcsoportjában szokás!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vazulneni, 2011.10.28 12:34

Az a baj magukkal hogy nem zavarják a tények, azt mikor beköszönt a valóság kapkodnak össze-vissza lásd fidesz és a nagy adó csökkentés, ma már ott tartunk hogy a kutyákat is adóztatják az áfa emelésről nem is beszélve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vazulneni, 2011.10.28 12:30

@rw:"a foglalkoztatás jelenlegi trendszerű növekedésével"
Oszlay András várakozása szerint jövőre csak kismértékben, az idei 11-ről 10,7 százalékra csökkenhet a munkanélküliségi ráta, de még 2013-ban sem csökken 10 százalék alá. :DDDDDDDDDD
Ne röhögtessen hol van itt 4 millió munkahely?
Amit a korkedvezményes nyugdíjra írtam az Szlovákiában már tény, de úgy látszik a magyarok is beleakarnak bukni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html