Egy április végén megjelen  kormányhatározat szerint a magyarországi fogászati turizmus fejlesztéséhez szükséges költségvetési forrás biztosításának érdekében egymilliárd forintot csoportosít át a kormány a turisztikai célelőirányzatba. Az ügy előzménye volt, hogy az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. (OTI) konferenciáján mgjelent a miniszterelnök és a nemzetgazdasági miniszter is, támogatásukról biztosítva a területet. Akkor állami pénzről nem esett szó. A kívülállók így a Magyar Közlönyből értesülhettek csak erről a fejleményről.

Lapunk információi szerint az egészségügyben dolgozók körében óriási felháborodást váltott ki, hogy miközben a Széll Kálmán tervben jelentős összegeket vonnak el, az állam egy magában is nyereséges, ráadásul nem éppen a legfehérebb (nem jellemző, hogy bárki számlát kapna fogorvosától) területre jut pénz. A fogorvosok között is igen sok akadt, aki kifogásolta a történteket (többen azt rebesgették, hogy Orbán Viktor saját családi fogorvosukat "jutalmazza" így).

Úgy tűnik, hogy az OTI számára is kezdett kínossá válni az ügy. Most ugyanis közleményben nyomatékosították: a sajtóban elterjedt hírekkel ellentétben a fogászati turizmus fejlesztésére átcsoportosított egymilliárd forint kormányzati támogatást nem ők kapták. (Ez egyébként a kormányrendeletből is kiderült.) Mint azonban noymatékosították: a pénz felhasználásáról még nem született döntés, az a turisztikai célelőirányzat számláján áll. A szervezet tájékoztatásából persze az is kiderül, hogy nem teljesen alaptalan az a feltételezés, hogy az OTI jól kerülhet ki a dologból. Mint írják: "a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. munkatársai jelenleg egyeztetéseket folytatnak a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program állami szerepvállalási lehetőségeiről, és amennyiben a Kormány úgy ítéli meg, hogy az ágazatfejlesztési elképzelés jó befektetés az állam és a társadalom számára, úgy nem kizárt, hogy például a jogszabályi környezet harmonizálásán vagy az egységes akkreditációs rendszer kidolgozásán túlmenően anyagi forrásokkal is hozzájárul annak megvalósításához."