Kitört a botrány, magyarázkodnak a fogászok

Információink szerint az egészségügyben óriási felzúdulást keltett, hogy miközben az állam alaposan megvágja a gyógyszerkasszát, fogászati magánvállalkozók zsebét tömi.
B. Varga Judit, 2011. május 14. szombat, 11:15
Fotó: Napi.hu

Egy április végén megjelen  kormányhatározat szerint a magyarországi fogászati turizmus fejlesztéséhez szükséges költségvetési forrás biztosításának érdekében egymilliárd forintot csoportosít át a kormány a turisztikai célelőirányzatba. Az ügy előzménye volt, hogy az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. (OTI) konferenciáján mgjelent a miniszterelnök és a nemzetgazdasági miniszter is, támogatásukról biztosítva a területet. Akkor állami pénzről nem esett szó. A kívülállók így a Magyar Közlönyből értesülhettek csak erről a fejleményről.

Lapunk információi szerint az egészségügyben dolgozók körében óriási felháborodást váltott ki, hogy miközben a Széll Kálmán tervben jelentős összegeket vonnak el, az állam egy magában is nyereséges, ráadásul nem éppen a legfehérebb (nem jellemző, hogy bárki számlát kapna fogorvosától) területre jut pénz. A fogorvosok között is igen sok akadt, aki kifogásolta a történteket (többen azt rebesgették, hogy Orbán Viktor saját családi fogorvosukat "jutalmazza" így).

Úgy tűnik, hogy az OTI számára is kezdett kínossá válni az ügy. Most ugyanis közleményben nyomatékosították: a sajtóban elterjedt hírekkel ellentétben a fogászati turizmus fejlesztésére átcsoportosított egymilliárd forint kormányzati támogatást nem ők kapták. (Ez egyébként a kormányrendeletből is kiderült.) Mint azonban noymatékosították: a pénz felhasználásáról még nem született döntés, az a turisztikai célelőirányzat számláján áll. A szervezet tájékoztatásából persze az is kiderül, hogy nem teljesen alaptalan az a feltételezés, hogy az OTI jól kerülhet ki a dologból. Mint írják: "a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. munkatársai jelenleg egyeztetéseket folytatnak a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program állami szerepvállalási lehetőségeiről, és amennyiben a Kormány úgy ítéli meg, hogy az ágazatfejlesztési elképzelés jó befektetés az állam és a társadalom számára, úgy nem kizárt, hogy például a jogszabályi környezet harmonizálásán vagy az egységes akkreditációs rendszer kidolgozásán túlmenően anyagi forrásokkal is hozzájárul annak megvalósításához."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

drukkker, 2011.05.15 10:37

@razarus: Ez a lépés a "pofátlanság" ne továbbja.
Az adófizetők pénzéből törvényi felhatalmazás nélkül magánszámlára 1 milliárd?
Igen! Így kell ezt csinálni!!!!!!!!!
Megjelenni egy fogászati konferencián, bejelenteni, az a kormány szándéka, hogy fel kell fejleszteni a fogászati túrizmust, majd ennek fényében kinevezni a család fogorvosát kormány biztosnak, és fizetni, de azonnal, mindenféle hatástanulmány nélkül.
Orbán tényleg azt hiszi, hogy még azok is hülyék akik éjjel 2 ig is képesek voltak sorba állni, csak hogy rá szavazhassanak, azt hiszi, ezek az emberek annyira hülyék, hogy ezt is tapsikolva fogadják? Hát nem, az unokatesóm imádta Orbánt, de nála ez volt a csepp a pohárba, mostantól (mint a Facebookon) utálja, mert átverte.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BoBoB, 2011.05.15 09:01

@Banya44: És ki az, aki be meri tenni a lábát az "OEP finanszírozott fogászati rendelőbe" egy gyökérkezelésre?? Vagy tömésre, ahol hiába fáj a foga, vagy azt mondják neki, hogy minden rendben van, vagy úgy csinálják meg a fogát, hogy abba sok köszönet nem lesz.
Egy gyökérkezelés "különösen élvezetes", ha immel ámmal végzi el a fogorvos és ha utána a páciensnek esetleg problémái vannak mehet a magánrendelésre, ahol talán úgy is megcsinálják neki a fogát, hogy utána tényleg ne legyenek panaszai. Ez már évtizedes fogorvosi "trükk", most sem hiszem, hogy másképp lenne. Ja, és persze mindezt vagy az OEP finanszírozott alapanyagból csinálja meg, ráadásul leadózatlanul. (Tisztelet a még lelkiismerettel rendelkező kivételnek!)
Maximálisan egyetértek azokkal, akik felháborodtak. Nem oda kell tömni a pénzt, ahol már így is van. Az meg elég közhely és a fogászatra is igaz: akkor lesz több beteg, ha megbíznak az orvosban, és akkor bíznak meg az orvosban, ha az úgy csinál, mintha neki fontos lenne a beteg, minőségi munkát végez és nem az rí le róla már az első percben, hogy csak a pénz bekaszírozására megy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Banya44, 2011.05.14 22:56

Razarus!!
A fogmegtartó kezelések a következők: Fogtömés, fogkőleszedés és gyökérkezelés!!! EZEK MIND INGYENESEK!!!!!!! A lakóhelyszerinti OEP támogatott fogászati rendelőkben. HA EDDIG NEMTUDTAD MOST FELVILÁGOSÍTALAK.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kaktuszpapa, 2011.05.14 17:37

@razarus: Magasról tesz rá egy milliárd forintot. De nem a magyar emberekre, hanem a magyar fogászokra. Elveszi a magyarok nyugdíját, miközben tízmilliárdokkal támogatja a határon túli, vele szimpatizáns magyar szervezeteket. Rohadt rabló banda. És még ezek mernek elszámoltatósdit játszani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

razarus, 2011.05.14 16:47

A fogaszati turizmus mar egy evtizede fejlodo es viragzo iparag. Ami es aki elfert ebben a szektorban, az mar jelen van, igy foglalkoztatasbovules nem lesz, ellenben a resztvevok komoly ingyenreklamra szamithatnak... Nehany hatarszeli varosban, egymast erik a maganzos fogaszti rendelok es klinikak, mikozben kelet-magyaorszagon 30..50 km-eket kell utazni, mar ma ha az ember ossze tudja sporoloni a koltseget.
Ebbol a penzbol -ha mar koltekezik a kormany- TENYLEGESEN ingyenesse lehetne tenni legalabb a fogmegtarto kezeleseket, a MAGYAR emberek szamara.

Nyilvanvalo az, hogy a kormany magasrol tesz a magyar emberekre.
(Nesze neked, fulkeforradalmista szavazo!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html