Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csak Kövér László kezét tessék figyelni, mert ezen a hét végén akkor lehetnek nyitva az áruházak, ha az Országgyűlés elnöke aláírja a vasárnapi nyitva tartás tilalmát eltörlő törvényt - írja a Népszabadság. A nagy láncok a hét elején még úgy látták, hogy  már most vasárnap élhetnek a lehetőséggel, de ez a házelnök aláírási hangulatától függetlenül sem látszik ilyen egyszerűnek.

A Tesco összesen háromszoros bért (azaz 200 százalékos pótlékot) kínál azoknak az alkalmazottainak, akik hajlandóak lennének bevállalni már most hét végén egy jó kis műszakot, míg a Lidl jelezte, hogy a már elkészült beosztásokon nem változtat. A szakszervezetek arra biztatják a dolgozókat, hogy ha pluszmunkát vállalnak, akkor ennek feltételeiről írásban állapodjanak meg munkaadóikkal.

Az érdekvédők egyébként a kormány különböző tárcáinál kilincselnek azért, hogy a boltbezárás fürdővizével együtt kiöntött vasárnapi bérpótlékok ügyéről mielőbb hozzanak új törvényt. (A tilalomhoz tatozott az a rendelkezés, amely szerint azon az öt napon, amelyen az áruházak mégis nyitva voltak, 100 százalékos bérpótlékot kellett fizetniük alkalmazottaiknak, ám most ezt is eltörölték.)

Erősíti a beosztottak alkupozícióját, hogy az ágazat súlyos munkaerőhiánnyal küszködik. A szakszervezetek szerint a vasárnapi nyitáshoz 10-15 százalékkal több emberre lenne szükség. Enélkül félő, hogy túl sok túlmunkát vállalnak a dolgozók - olvasható a lapban.