Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fidesz-kormány évek óta drágábban adja a lakossági gázt, a villanyt és a távhőt, mint amennyibe az kerül. A földgáz importára 2014 óta a felére csökkent, és a kőolajat is 60-70 százalékkal olcsóbban lehet beszerezni. Eközben a magyar emberek két éve ugyanazt a drága tarifát fizetik! Ez érthetetlen, méltánytalan és igazságtalan kormányzati nyerészkedés - olvasható az MSZP közleményében.

Ha 2005-ben 50 dolláros olajárnál 50 forint volt a földgáz köbmétere, akkor most miért fizettet érte az urizáló fideszes elit kétszer annyit? Ez nem az Energia Hivatal "rendeletalkotási jogán" múlik, hanem az urizáló fideszes eliten. Az MSZP-s közlemény előzménye a Németh Szilárd (Fidesz) által tartott szombati sajtótájékoztató, ahol a rezsipápa elmondta, hogy ha ne kap az energiahivatal rendeletalkotási jogot akkor Brüsszel "kiverné a magyar emberek kezéből" a rezsicsökkentés fenntarthatóságának és folytathatóságának lehetőségét. A szabályozott ár és piac hiányában ugyanis semmi nem akadályozná meg a szolgáltatók "áremelési indulatait" és minden költséget elszámolnának "ami a csövön kifér" - fejtette ki Németh Szilárd.

Az MSZP szerint ezzel szemben szükséges és lehetséges az energiaárak csökkentése. Ha olcsóbbá válnak az energiahordozók, akkor csökkenteni kell a lakossági energiaárakat is, ahogyan ezt az MSZP is megtette korábban. A biztos megélhetés érdekében azt akarjuk, hogy az átlagfogyasztás mértékéig 20 százalékkal csökkenjenek a lakossági gázszámlák, valamint 10-10 százalékkal mérséklődjenek az áram- és távhőszámlák.

Ha Németh Szilárd és az urizáló fideszes elit nem egyes kormányközeli energiakereskedők érdekeit képviselné, hanem a magyar családokét, akkor nem hazugságokkal riogatna, hanem támogatná az MSZP javaslatát a földgáz, az áram és a távhő árának 2017-től történő jelentős csökkentésére.