Kiugró ózonhiányt és magas UV-sugárzást mértek Magyarország felett

Rekord alacsony ózontartalmat mértek Magyarország felett - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken.
MTI, 2016. július 22. péntek, 12:17
Fotó: Reuters

Közleményük szerint a "légoszlop" teljes ózontartalmát 1969 óta mérik folyamatosan. Az Országos Meteorológiai Szolgálat budapesti Marczell György Főobszervatóriumában csütörtök délelőtt 298 és 294 "DU értékeket" mértek, nagyjából 12 százalékkal alacsonyabbat, mint az erre a napra vonatkozó sokéves átlag. A természetes változékonyság alsó határa (azaz a sokéves átlagtól az a százalékban kifejezett eltérés érték, amely még normálisnak mondható) ezen a napon 11 százalék, ami azt jelenti, hogy a most mért érték már abnormálisan alacsony.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a kiugró ózonhiány oka egyelőre nem ismert pontosan. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a jelenleg Magyarország fölött nagyobb magasságokban tapasztalható áramlási viszonyok hozzájárulhatnak az extrémen alacsony ózontartalom kialakulásához. Nyugat felől olyan, a mediterrán térségből származó léghullámok érkeznek az ország felé, amelyekben alacsonyabb az ózontartalom.

Nagyon magas UV-sugárzást is mértek

Kiemelték továbbá, hogy a kirívóan alacsony ózontartalom nyomán az országos hálózat négy mérőállomásán - Budapesten, Kecskeméten, Keszthelyen, és Siófokon - is nagyon magas UV-sugárzási értékeket mértek. Csütörtök délben az UV-index már elérte a 8-as értéket és pénteken is hasonlóan erős UV-sugárzásra lehet számítani a napos területeken.

Az eddigi adatokból arra lehet következtetni, hogy azokon a területeken, ahol tiszta marad az ég, az UV-index maximuma elérheti az extrémen magas 8,5-ös értéket is. Ezért a legérzékenyebb bőrűek akár 15 perc alatt is leéghetnek - hívta fel a figyelmet a meteorológiai szolgálat.

HOZZÁSZÓLÁSOK