Az elmúlt években a kormány alapjaiban szabta újra a dohány-kiskereskedelmet, illetve próbált meg minél több sarcot kivetni a dohánygyárakra. A hivatalos közlés szerint ezekre az intézkedésekre azért volt szükség, hogy az emberek leszokjanak erről valóban nem túl pénztárca- és egészségkímélő passzióról.

Az egészen biztos, hogy a legnagyobb változtatás, a kiskereskedelem átcsatornázása a nemzeti dohányboltokba, visszavetette a legális fogyasztást. A szabadforgalomba kerülő mennyiség csökkenéséről a Napi.hu is írt pár napja, ebből kiderül, hogy vagy harmadával kevesebb cigaretta került a legális árusítóhelyere idén az első 8 hónapban, mint 2013-ban, tavalyhoz képest viszont nem látni érdemi csökkenést. Ezt igazolja a KSH első félévi kiskereskedelmi statisztikája is, bár abból csak azt lehet megállapítani, hogy tavalyhoz képest nincs változás, hiszen 2013 második felében a módszertan alapjaiban változott meg, nagyon megnehezítve az összevethetőséget.

Amit viszont egészen biztosan ismert a KSH adataiból, az a dohánytermékek árának változása. Két nagyobb hullámot is átélhettünk 2011 óta az éves bázisú árváltozásoknál: 2012-től a többlépcsős jövedékiadó-emelés, 2013-tól pedig a nemzeti dohányboltok megnyitása és a magasabb árrés terhelte meg a dohányosok tárcáját.

Idén viszonylagos nyugalom van, az árak 2-4 százalékkal nőttek az előző év hasonló időszakához képest, bár minimális gyorsulást mért a statisztikai hivatal az elmúlt hónapokban. Emögött több tényező is állhat, köztük a hamarosan induló dohányellátó, illetve dohányiparra kivetett egészségügyi hozzájárulás, amellyel kapcsolatban most megy a csata Brüsszellel.

Az áremelkedést még látványosabban mutatja a KSH egyes termékekre vonatkozó statisztikája, amely szerint egy doboz Multifilter 2011 januárja óta 584 forintról 1010 forintra drágult (73 százalék), a Symphonia ára 550 forintról 959-re emelkedett (74 százalék), míg a Sopianae 549-ről 980-ra nőtt (79 százalék). Bár a KSH statisztikája csak néhány kiválasztott terméket vizsgál, beszédes, hogy ennél nagyobb mértékben csak a citrom drágult.

Csütörtökön Lázár János arról beszélt, hogy új dohányipari különadó bevezetését javasolja a kormány, az egészségre különösen káros dohánytípusokat szálanként négy forint adóteherrel sújtanák. Hogy ez pontosan a termékek mely körét érinti, még nem tudjuk, mint ahogy arról is csak sejtéseink lehetnek, hogy ez milyen mértékben jelenik majd meg a fogyasztói árakban.

Az elmúlt évek statisztikáiból arra lehet következtetni, hogy a gyors és nagy arányú drágulás csökkenti a legális forgalmat, a lassabb emelkedéshez könnyebben alkalmazkodnak az emberek. A nagy kérdés ugyanakkor az, hogy hol van az a pont, ahol egy család már képtelen finanszírozni ezt a szenvedélyt.