Kivárnak a magyarországi beruházásokkal a németek

A korábban megtelepedett német befektetők feltűnően hűségesnek mutatkoznak - derül ki a Világgazdaság írásából.
NAPI, 2010. március 1. hétfő, 09:42
Fotó:

Az elmúlt években némileg romlott a magyarországi lehetőségek megítélése, és a válság is súlyosabban érintette a magyar gazdaságot a németnél, így egyelőre kivárnak a német befektetők - mondta el a Világgazdaságnak Martin Wodraschke, a CMS Cameron McKenna ügyvédi iroda budapesti német részlegének vezetője.

A másik oldalon feltűnően hűségesek azok a német befektetők, amelyek már korábban megtelepedtek Magyarországon. Viszonylag csekély azok aránya, amelyek a válság hatására továbbmentek kelet felé az olcsóbb munkaerő, az alacsonyabb működési költségek reményében, az itt maradók pedig nagy várakozással tekintenek a jövő elé. Az elmúlt másfél évben - elsősorban költségmegtakarítással - mindent megtettek, hogy maradjanak, mert meggyőződésük, Magyarországnak jók a kilátásai.

A beruházók főleg az autógyártásban és az ahhoz kapcsolódó beszállítói tevékenységben számítanak fellendülésre a közeljövőben. Növeli a szemükben Magyarország vonzerejét a minőségi, képzett munkaerő, a fejlett infrastruktúra. Emellett kedvezőnek értékelik az ország földrajzi fekvését, és továbbra is innen kívánják kiszolgálni a közép- és kelet-európai térségben lévő üzleti partnereiket. Fontos fejlemény ugyanakkor, hogy megnőtt a magyar vállalkozások érdeklődése is a németországi üzleti lehetőségek iránt.

HOZZÁSZÓLÁSOK