Fokozatosan körvonalazódik Moszkvában, hogy magyarországi gázkereskedelmet a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) képviseli az orosz piacon. A lap értesülései szerint erről is - pontosabban egyéb piaci szereplők állami hátszelének hiányáról - tájékoztatta a napokban a legfelsőbb orosz vezetést Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal (MEH) elnöke.

Hamarosan fordulat állhat be az MVM által megcélzott, jelentős hazai gázpiaci szerep megteremtésében: úgy tudjuk, a villamosipari csoport nemrég 800 millió eurót kínált az E.On-üzletágért. Igaz, egyelőre nem kapta, mert 1,2 milliárd euróra tartották - írja a VG. Az üzletágé a gáz-nagykereskedelem, a hosszú távú gázimportszerződés, öt föld alatti gáztároló és néhány gázkiskereskedő.

Ha létrejön az üzlet, jelentősen kibővül Baji Csaba, a cég első emberének moszkvai tárgyalási portfóliója is. Rendszeres egyezetésein ugyanis főként a Paksi Atomerőmű elnökeként tárgyal a létesítmény együttműködéséről.

Állítólag egy találkozó megszervezésén is dolgozott Orbán Viktor és a Gazprom vezetése között, bár szakmai körök szerint a miniszterelnök találkozóinak megszervezésére van beváltabb mód is.