A költségvetési törvényhez az első körben mintegy 389 módosító javaslat érkezett - amely az elmúlt évek gyakorlatához viszonyítva meglehetősen szerény termés. A javaslatok többségét a három ellenzéki párt nyújtotta be.

Az egyik LMP-s javaslat például az Országház fűtéskorszerűsítésére csoportosítana át pénzeket.

Néhány képviselőnek még tanulnia kell a módosító írást, ugyanis elemi hibákat vétenek. Van, aki egy templomfelújításra 40 milliárdot javasol a szándékolt 40 millió helyett, de volt olyan képviselő is, aki kiadásnövelő javaslatát úgy kívánta egyensúlyba hozni, hogy a kiszemelt bevételi előirányzatot csökkentette.

A kétségtelenül legérdekesebb költségvetési javaslatban a fideszes Varga József, a Költségvetési Tanács jövő évi - 835 millió forintos - költségvetését a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány javára költené el, mindössze tízmillió forintot hagyva a testületnél.

A képviselő szerint a Fidesz a választások során a hivatalok csökkentését ígérte, így "a KT feladatainak átgondolása időszerű" - olvasható a beadványban.

A Fideszes javaslatok általában az adóbevételek látszólagos emelésével teremtenek forrást a kiadásnövelő javaslatoknak, Varga József a kivételek közé tartozott , hisz kiadáscsökkentéssel ellentételezi nemzetjobbító szándékát.

Amúgy a Költségvetési Tanács kötelezően véleményezi a módosító javaslatokat - és több fideszes javaslatról is meg kell majd állapítania, hogy azok nem felelnek meg a kötelező ellentételezési szabálynak. Vagyis KT várhatóan újabb rossz pontokat szerez a Fidesznél, ahol valóban felmerült már a gondolat, hogy a Költségvetési Tanácsot - amely szakmai alapon szigorúan bírálta a kormány költségvetését - nem kellene-e felszámolni.

Amint arról beszámoltunk, egy héttel ezelőtt Domokos László számvevőszéki elnök engedett meg egy gondolatkísérletet a KT esetleges jövőbeni szükségességéről. A kormányszóvivő akkor cáfolta, hogy a kormány ilyen intézkedésre készülne - de láthatóan egyre több figyelmeztető lövedék fütyül el a KT és annak elnöke, Kopits György füle mellett.