Kivégeznék Budapestet - Debrecen lenne a legnagyobb magyar város

Értelmezhetetlen és kezelhetetlen helyzetet, a csaknem 140 éve egységes főváros megszűnését eredményezné azoknak a törvénymódosító javaslatoknak az elfogadása, amelyek szerint Budapest megyévé válna, a kerületek pedig önálló településsé, illetve a több kerületet érintő beruházásokat elvennék a fővárostól - mondta rendkívüli sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester.
portfolio.hu, 2011. november 27. vasárnap, 15:37
Fotó: Napi.hu

Hozzátette, a sajtóból értesült az önkormányzati törvényhez beadott módosító javaslatról. Ha Budapest megyévé válna, akkor Debrecen lenne Magyarország legnagyobb városa, Budapest pedig csak megyei feladatokat látna el, a közszolgáltatásokat a kerületeknek kellene elvégezniük. Ha pedig a több kerületet érintő beruházásokat nem a főváros valósítaná meg, a 4-es metró építését öt, a budai fonódó villamos kialakítását hat, a Széll Kálmán tér rendezését pedig három kerületnek kellene megoldania.

Tarlós István úgy fogalmazott, a jelenlegi helyzetben mindenkinek felelősen kell viselkednie, a fővárosnak pedig segítséget kell nyújtania a kormánynak. "Nem vagyok benne biztos, hogy az önkormányzati törvényhez benyújtott, előbb említett módosító javaslatokról tud-e egyáltalán a miniszterelnök" - jegyezte meg a főpolgármester.

A főváros termeli ugyan a hazai össztermék jelentős részét, és itt keletkezik a személyi jövedelemadó bevételének nagy része, de utóbbinak alig egy százaléka marad a fővárosnál, a helyi adókat pedig kerületek vetik ki. Tarlós István emlékeztetett rá, hogy az adósminősítők 2002 óta harmincszor állapították meg, hogy a BKV helyzete nem kezelhető. A főpolgármester úgy vélte, a főváros adókivetési jogának megadása mellett szükséges a mintegy 20 milliárd forintos bevételt hozó dugódíj bevezetése, valamint a személyszállítási törvény módosítása. Ha így marad a helyzet, akkor a BKV csődje már januárban bekövetkezik, ez pedig veszélybe sodorhatja a közlekedési vállalat beruházásait, akár a 4-es metró 180 milliárd forintot kitevő uniós támogatását is - emelte ki.

Azzal kapcsolatban, hogy az egyik nemzetközi hitelminősítő a fővárost is leminősítette, a főpolgármester azt mondta, ennek a napi működésben nem lesz érezhető hatása, Budapest ugyanis már 2010-ben elérte hitelfelvételi képességének a korlátját, új hitelt amúgy sem tudna felvenni.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

CyberChild, 2011.11.27 21:13

Ez tényleg klassz ötlet: az ötödik kerület helyán pedig legyen Rogan City. Bár így nem magyaros, inkább Rogánváros. A francba, csak ez a név, Rogán, ez nem magyar.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

traktoros, 2011.11.27 18:15

@oldwiseman: bátorkodnék egy kicsit helyesbíteni: szétrohasztott vízfej.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zero_torelansz, 2011.11.27 18:07

@oldwiseman: marximálisan egyet értek mind a fővárosi korházállamosításokkal, ami most zajlik egy vezetői pozíciót soha be nem töltött fogorvos vezetésével, illetve azzal is, hogy végre szétverik ezt a vízfejet! A hal is fejétől bűzlik, így azzal nem tehetünk mást, mint megsemmisítjük. Így ugyan a hal is megdöglik, de ez most lényegtelen. Fontos, hogy arról az útról ne térjünk le, amin elindultunk, még ha a szakadékba vezet is, és ha a túravezetőnk egy elmebeteg. Kapcsoljunk teljes gőzre, úgy még előbb ott lehetünk. Hajrá!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oldwiseman, 2011.11.27 16:49

Ez persze a lényegen, mely szerint Bp egy szétrohadt vízfej, mely azontúl, hogy magát is elemésztette, nos azontúl elemésztette az országot is (különösen a Keleti és Déli régiókat),szóval ez nem változtat azon, hogy ezzel Bp problémahalmaza korántsem fog megoldódni. Egy megoldás lehetséges, mégpedig a kisebbítés, csökkentés, mind lakosságszámban, mind az itt lévő cégek számát illetően, tehát itt bontás, Kelet és Dél-Magyarországon pedig építés. Lesz itt melóhely egyből, lesz értelmes elfoglaltság annak az 1millió embernek,akinek momentán nincs, hisz megannyi épletet kell itt bontani, helyüket rekultiválni, parkosítani, erdősíteni és sok-sok ipari,kereskedelmi, szociális, EÜ, lakó,stb ingatlant felépíteni Miskolctól Pécsig, ill Egertől Szolnokon át egész Békéscsabáig, hisz mégiscsak több, mint 1millió embernek kell megteremteni az életfeltételeket, ill a régi-új melóhelyet, ovit,sulit, miegymást. Kell ennél nagyobb, jobb,értelmesebb kihívás egy országnak???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html