Kivennék az emberek kezéből a készpénzt, hogy pörögjön a gazdaság

Régen tervezi a kormány a készpénzállomány visszaszorítását, mert többlet költségektől kímélnek meg az államot. Az e-fizetésbe terelt pénztől a gazdaság gyorsabb növekedését és a bankrendszer megfelelő ellátását remélik.
Szabó Dániel, 2019. november 19. kedd, 10:31
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Három területen eredményezhet érdemi megtakarítást a készpénzforgalom vissza­szorítása: kevesebb lenne az eltitkolt jövedelem, a bankjegyek a párnacihából bekerülnének a magyar gazdaság körforgásába, és jelentősen csökkennének a fizetési tranzakciók költségei - kezdi cikkét a Világgazdaság annak apropóján, hogy a legfrissebb jegybanki kimutatások szerint már 5050,9 milliárd forintnál is több készpénzt tartanak a háztartások. Tíz éve még csak 2200 milliárd forint készpénz volt a magyar gazdaságban.

A túlzott készpénzhasználat számos pluszköltséget okoz, mert a bankjegyállományt frissíteni kell (csak a készpénz pótlására 11 milliárd forint ment el), valamint azért, mert a fekete gazdaságot erősíti szakértők szerint, melyet 2017-ben a GDP 22,4 százalékára becsültek. A kormány már több módon próbált reagálni erre: például bevezették az online pénztárgépeket és az EKÁER-t is, de érdemi javulás egyelőre nem látszik.

A kormány egyik friss lépése az volt, hogy az emelt kamatozású a Magyar Állampapír Pluszt (MÁP+) bevezette a piacra. A kormányközeli Századvég vezető elemzője, Regős Gábor is az állampapírok mellett érvel: szerinte ha a lakosság évi 3 százalékos kamatozású állampapírokat venne, akkor évente közel 150 milliárd forintot nyernének a háztartások.

A készpénzállomány, illetve annak forgatása a bankrendszerből is hiányzik, ami visszahathat a banki szolgáltatások árazására is: ha több készpénz kerülne a bankrendszerbe, akkor csökkenne a pénzintézetek készpénztartáson elszenvedett kamatvesztesége - foglalja össze a lap Regős érveléseit, aki szerint a gazdasági növekedést a készpénzállomány csökkenése.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.11.19 18:40

A készpénz mizéria az ostoba tranzakciós adó következménye.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.11.19 11:50

Szerintem sem a gazdaság felpörgetése a cél, hanem megijedtek, hogy beindul egy inflációs spirál. Ennek első feltételét már megteremtették. Ha az ingatlanpiac befékez, akkor ezt a hosszútávú banki,lekötésbe, állampapírba kell csábítani. A banki lekötés nem megy, mert a kamatok mesterségesen nullán állnak. Az állampapír megint nem megy, még extra kamatok ígéretével sem, többnyire csak a más tartós megtakarításokból szivattyúzta át a pénzt.
Hogy miért? Én sem tudom, de lehet, hogy az emberek bizalmatlanok. És ez lenne a legnagyobb veszély!
Ha kicsit is meglódul az infláció, megijednek, hogy a pénzük értéktelenedik és elkezdik ész nélkül felélni, ami az inflációs spirált beindítja!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html