Kiverte a biztosítékot az MGYOSZ-nál a kormány

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szerint csődökhöz és elbocsátásokhoz vezethet az a kormányzati terv, amely rendeletben rögzítené a magánszektorra vonatkozóan 2012-től két éven keresztül a bruttó 300 ezer forint alatti munkabérek emelésének mértékét - közölte az MGYOSZ.
MTI-Eco, 2011. június 22. szerda, 14:42
Fotó:

Az MGYOSZ úgy véli: a piacgazdasággal nem összeegyeztethető megoldás az állami bérmegállapítás, és veszélyezteti a munkahelyteremtéssel kapcsolatos kormányzati törekvések teljesülését is.

A szervezet szerint a kormány terve "a vállalkozások gazdálkodásába történő olyan szintű beavatkozás, amely piacgazdaságokban nem megszokott". A tervezett módosítás tovább nehezítheti a magyarországi vállalkozói szektor helyzetét azzal, hogy teljesítmény nélküli bérkifizetésre kötelezné őket - olvasható az MGYOSZ közleményében. Mindezek alapján, a feketegazdaságot is erősítheti a módosítás, amennyiben változatlan formában életbe lépne - fűzi hozzá a munkaadói szervezet.

A közlemény idézi Rolek Ferencet, az MGYOSZ alelnökét, aki szerint nem lehet elvárni, hogy az adóváltozások esetleges negatív hatását a cégek automatikusan, gazdasági helyzetüktől függetlenül kompenzálják béremeléssel. "Figyelembe kell venni azt is, hogy számos cég esetében a kötelezően előírt béremelést csak leépítésekkel lehet majd kigazdálkodni" - vélekedett az alelnök.
Egyben reményét fejezte ki, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetése után is lesz lehetőségük arra, hogy a munkavállalókkal és a kormánnyal tárgyalhassanak a béremelések mértékéről.

HOZZÁSZÓLÁSOK