BUX
40021

Kivizsgálnák Rogánék üzletét - itt a javaslat

Az ellenzéki pártok vizsgálóbizottság felállítást javasolják, ami a 2012-be indult letelepedési államkötvényekkel kapcsolatos visszaéléseket és korrupciógyanús ügyeket vizsgálná.

Napi.hu, 2016. március 10. csütörtök, 16:22

MSZP-s, Jobbikos és LMP-s képviselők együtt javasolják, hogy a parlament állítson fel vizsgálóbizottságot a letelepedési államkötvényekkel kapcsolatos visszaélések kivizsgálásra. A vizsgálóbizottság felállítást - a fideszes - többségnek is meg kellene szavaznia. A bizottság paritásos lenne 10 főből, ahol ötöt-ötöt az ellenzék és kormánypártok delegálnának.

A javaslat emlékeztet arra, hogy a 2012 nyarán fogadta el a parlament fideszes többsége Rogán Antal "ötlete alapján" a letelepedési államkötvény konstrukció, amit a kötvények kibocsátása követett. A kötvénnyel kapcsolatban folyamatosan merülnek fel a szakmai kritikák és a visszaélésgyanús részletek, de a felmerült kérdéseket egyéb parlamenti műfajban nem sikerült eddig tisztázni. Az is egyértelművé vált, hogy nem látszanak azok az eredmények, például a munkahelyteremtés, amelyek hivatkozási alapul szolgáltak a konstrukció bevezetéséhez.

A képet tovább árnyalja, hogy a megbízott közvetítő cégek java részének egyértelmű az offshore háttere, és semmilyen kormányzati kimutatás nincsen arról, hogy ezek a cégek mekkora bevételekre tesznek szert a monopolizált tevékenységük után - olvasható a parlamenti határozattervezetében.

Az ellenzék azt vizsgálná meg, hogy mi valósult meg a célkitűzésekből. Arra is kitérnének, hogy miért nem a nagykövetségek, hanem erre alapított offshore cégek közvetítik ezeket a kötvényeket - így minimális munkáért több tízmilliárdos haszonhoz jutva. A beadvány szerint míg a magyar állam 205 milliárdnyi kötvényt értékesített a közvetítők jutaléka elérte a az 50-60 milliárd forintot. Az értékesítő cégek kiválasztást a szintén Rogán Antal vezette gazdasági bizottság végezte A vizsgálat tisztázná, hogy az értékesítők mekkora profitot tesznek el, illetve, hogy a magyar állam milyen adóbevételtől esnek el.