Kivonulnak-e a bankok Magyarországról?

A többség nem viszi majd külföldre bankolását a tranzakciós illeték miatt, a bankok a romló helyzetükre főként a hosszú távú elköteleződés mellőzésével reagálhatnak a Napi Gazdaság mai konferenciáján résztvevők többsége szerint. A bankok nem számítanak élénkülésre a vállalati hitelezésben.
Ádám Viktor, Gerőcs Tamás, 2012. december 11. kedd, 14:11
Fotó: Napi.hu

A bankok a hosszú távú elköteleződés elkerülésével válaszolhatnak romló magyarországi helyzetükre - így látja a Napi Gazdaság keddi makrokonferenciájának résztvevőinek szűk többsége. Kisebbségben vannak azok, akik kivonulásra vagy üzletág-visszafejlesztésre számítanak, a válaszadók negyede szerint a bankok folyamatos tőkeinjekciókkal a túlélésre játszanak majd.

Napi Gazdaság

 

Nem szépségdíjas megoldás a tranzakciós illeték

Egyértelmű, hogy a tranzakciós illeték eltérő magatartást fog eredményezni a bankok részéről, de az is biztos, hogy az ügyfelek magatartását is megváltoztatja - hangsúlyozta Gyuris Dániel a Napi Gazdaság makrokonferenciájának záró kerekasztal-beszélgetésén. Az OTP Bank vezérigazgató-helyettese szerint a nagyvállalati kör fogja leginkább mérlegelni a tranzakciók külföldre vitelét. Volt már próbálkozás Svédországban egy hasonló intézkedés bevezetésére, de ennek akkora volt a hatása az ország elhagyására, hogy végül visszaléptek az adó bevezetésétől. Fél év magasságában lesz majd értékelhető az illeték hatása.

Önmagában véve nem egy nagyon veszélyes intézkedés Csaba László, a CEU professzora szerint, aki kétféle hatást lát ezzel kapcsolatban. Egyfelől a második gazdaság erősödését vonhatja maga után, a másik mozzanat pedig a gazdaságpolitika rögtönzése lehet, ami nem szépségdíjas megoldás. A kkv-körben kevésbé felkészültek a szereplők, ezért nem tudnak megfelelően alkalmazkodni, ezért a cégek inkább kivárnak - véli Soltész Gergő, az FHB Bank Vállalati Igazgatóságának vezetője.

A konferencia résztvevőinek többsége úgy vélte, hogy a cégek többsége nem viszi majd külföldre banki ügyeit a tranzakciós illeték miatt.


Napi Gazdaság

Vállalati adósság

Adóskonszolidáció a vállalati oldalon - erről beszélt már a kormányfő - fontos, ezzel kapcsolatban a bankok is igyekeznek könnyíteni - mondta el Simák Pál, az MKB elnök-vezérigazgatója. Bizonyos portfóliókban vannak feszültségek, és a bankok azon dolgoznak, hogy segítsenek ezen, de kormányzati beavatkozásra nincs szükség, mert a bankok maguk is tudják kezelni ezt a helyzetet - véli Simák.

Simák Pál
Napi Gazdaság, Dömötör Csaba

Az Ersténél egyelőre nem foglalkoznak a vállalati hitelekkel - fogalmazott Jelasity Radovan, aki szerint némile reszketve várják a kormányzat ezzel kapcsolatos elképzeléseit.

Minél előbb be kell lépni az árfolyamgátba

Az árfolyamgát kidolgozásában egyébként megjelent a banki szféra is, és az árfolyamgát II. nagyon jelentősen segített támogatni a lakosság fizetőképességének megőrzését - mondta el Gyuris Dániel. Az OTP tudomásul veszi az árfolyamgát három hónapos meghosszabbítását. Viszont fontos felhívni a lakosság figyelmét, hogy ha nincs megfelelő tartalék az árfolyam ingadozás kivédésére, minél előbb be kell lépni a programba - vélte Gyuris.

A bankrendszer eddig tartotta magát a kormány és a bankszövetség közötti megállapodáshoz, aminek része volt az árfolyamgát kondícióinak kialakítása. Viszont növekszik az operációs feszültség a hálózatban, mert rengeteg új elem van, amit kezelni kell - mondta Simák Pál.

Valójában nincs ingyen ebéd - fogalmazott Csaba László. Negatív növekedés mellett nem lehet külső forrásbevonást finanszírozható módon fenntartani. A kormány nem fog tudni a társadalmi csoportok szempontjainak megfelelni, ha negatív növekedés mellett törvénybe iktatta az adósságráta csökkentését - figyelmeztetett az egyetemi tanár. 2013, ami választási év, illetve 2014 is olyan év kell, hogy legyen, amiben nem lesz lehetőség a költségvetési lazításra.

Szeretnének és fognak is jövőre hitelezni a stratégiai szegmensekben, de ehhez refinanszírozás és tőkehelyzet kell, illetve olyan ügyfélkör, amit szívesen hiteleznek - foglalja össze az ideális hitelpiaci recepteket Simák Pál.

Hitelezési kilátások

A jelenlegi magyar hitelezésben a hüvelykujjszabály, hogy 1 milliárd forintnyi veszteség 10 milliárd forintos hitelállomány-csökkenést követel meg adott tőkemegfelelési mutató mellett. Ugyanakkor van egy növekedési terv a vállalati hitelek felfuttatásában, ám itt  szűk keresztmetszet, hogy a vállalkozások is kivárnak. Amíg ekkora bizonytalanságot látnak, nem akarnak elköteleződni a hosszabb távú refinanszírozás tekintetében. A növekedési pályára való visszaállás segítené a szereplők közeledését.

Jelasity Radován
Napi Gazdaság, Dömötör Csaba

Ha nincs olyan ipar, és olyan befektető, aki hajlandó saját pénzt odatenni, akkor a hitelpiac sem indul be. Egyszerűen nincs hitelkereslet, és ez nem a bankokon múlik - vélekedett Jelasity Radován. Tőkekivonás nincs, sőt, a külföldi bankok hozzák be az országba a legnagyobb tőkét, hogy fedezzék itteni veszteségeiket - pontosította az elhangzottakat az Erste vezetője.

Élénkülésre a beruházási hitelezésben a következő években sem lehet számítani - jósolja Soltész Gergő, aki szintén megerősítette azokat a banki tapasztalatokat, hogy nincs hitelkereslet. De tény, hogy a bankok is óvatosabbak a hitelkínálati komponensek kialakításakor.

Válság után négy évig tart a banki mérlegalkalmazkodás, ezt követően a pénzintézetek ismét be tudnak állni aktívan a hitelezésbe, ez a tapasztalat - mondta Gyuris Dániel. Most van az az utolsó pillanat, amikor a bizalmi légkört helyre kellene állítani. Ha ez nem történik meg, még súlyosabb recesszió alakulhat ki Magyarországon - fogalmazott az OTP vezérigazgató-helyettese. Emlékezetett rá, hogy a bankszövetség és a kormány közötti megegyezésnek része volt egy növekedési paktum kidolgozása, amihez a bankok hozzájárultak a maguk részéről, de az állam eddig nem tette meg a szükséges lépéseket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kajan, 2012.12.13 15:43

@Looksha:

Már nem veszíti el...
Vannak részelemei,akik felszálló ágban vannak,a többiek elfoglalják az őket megillető helyeket...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Looksha, 2012.12.13 15:39

@Kajan: Sajnos csakugyan recseg, ezért is kellene felismerni, hogy a földrész jövője az összefogás, az Unió. Ha ez nincs, jön a marginalizálódás, a leszakadás, a földrész elveszíti maradék jelentőségét is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kajan, 2012.12.13 15:28

@Looksha:
Nem azért "tűr" az Unió,mert kicsik vagyunk,hanem mert minden eresztékében recseg...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.12.13 15:11

@bogar511: Mennyivel mondtam más stílusban a 70%-ot, ahogy az ön által szeretett kormány szóvivői teszik?

S attól a tény tény marad: 70%>>30%.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Looksha, 2012.12.13 14:26

@bankvezer: Úgy tűnik az Unio valamilyen okból elég sokat megenged Orbánnak. Annak idején Haider Ausztriáját szinte blokád alá vették ennél sokkal kevesebbért.Persze gondolom más súlya van Ausztriának, Magyarország nem oszt, nem szoroz, sokat nem éreznek belőle, hogy létezünk-e egyáltalán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html