A bankok a hosszú távú elköteleződés elkerülésével válaszolhatnak romló magyarországi helyzetükre - így látja a Napi Gazdaság keddi makrokonferenciájának résztvevőinek szűk többsége. Kisebbségben vannak azok, akik kivonulásra vagy üzletág-visszafejlesztésre számítanak, a válaszadók negyede szerint a bankok folyamatos tőkeinjekciókkal a túlélésre játszanak majd.

Napi Gazdaság

 

Nem szépségdíjas megoldás a tranzakciós illeték

Egyértelmű, hogy a tranzakciós illeték eltérő magatartást fog eredményezni a bankok részéről, de az is biztos, hogy az ügyfelek magatartását is megváltoztatja - hangsúlyozta Gyuris Dániel a Napi Gazdaság makrokonferenciájának záró kerekasztal-beszélgetésén. Az OTP Bank vezérigazgató-helyettese szerint a nagyvállalati kör fogja leginkább mérlegelni a tranzakciók külföldre vitelét. Volt már próbálkozás Svédországban egy hasonló intézkedés bevezetésére, de ennek akkora volt a hatása az ország elhagyására, hogy végül visszaléptek az adó bevezetésétől. Fél év magasságában lesz majd értékelhető az illeték hatása.

Önmagában véve nem egy nagyon veszélyes intézkedés Csaba László, a CEU professzora szerint, aki kétféle hatást lát ezzel kapcsolatban. Egyfelől a második gazdaság erősödését vonhatja maga után, a másik mozzanat pedig a gazdaságpolitika rögtönzése lehet, ami nem szépségdíjas megoldás. A kkv-körben kevésbé felkészültek a szereplők, ezért nem tudnak megfelelően alkalmazkodni, ezért a cégek inkább kivárnak - véli Soltész Gergő, az FHB Bank Vállalati Igazgatóságának vezetője.

A konferencia résztvevőinek többsége úgy vélte, hogy a cégek többsége nem viszi majd külföldre banki ügyeit a tranzakciós illeték miatt.

Kép: Napi Gazdaság

Vállalati adósság

Adóskonszolidáció a vállalati oldalon - erről beszélt már a kormányfő - fontos, ezzel kapcsolatban a bankok is igyekeznek könnyíteni - mondta el Simák Pál, az MKB elnök-vezérigazgatója. Bizonyos portfóliókban vannak feszültségek, és a bankok azon dolgoznak, hogy segítsenek ezen, de kormányzati beavatkozásra nincs szükség, mert a bankok maguk is tudják kezelni ezt a helyzetet - véli Simák.

Simák Pál
Kép: Napi Gazdaság, Dömötör Csaba

Az Ersténél egyelőre nem foglalkoznak a vállalati hitelekkel - fogalmazott Jelasity Radovan, aki szerint némile reszketve várják a kormányzat ezzel kapcsolatos elképzeléseit.

Minél előbb be kell lépni az árfolyamgátba

Az árfolyamgát kidolgozásában egyébként megjelent a banki szféra is, és az árfolyamgát II. nagyon jelentősen segített támogatni a lakosság fizetőképességének megőrzését - mondta el Gyuris Dániel. Az OTP tudomásul veszi az árfolyamgát három hónapos meghosszabbítását. Viszont fontos felhívni a lakosság figyelmét, hogy ha nincs megfelelő tartalék az árfolyam ingadozás kivédésére, minél előbb be kell lépni a programba - vélte Gyuris.

A bankrendszer eddig tartotta magát a kormány és a bankszövetség közötti megállapodáshoz, aminek része volt az árfolyamgát kondícióinak kialakítása. Viszont növekszik az operációs feszültség a hálózatban, mert rengeteg új elem van, amit kezelni kell - mondta Simák Pál.

Valójában nincs ingyen ebéd - fogalmazott Csaba László. Negatív növekedés mellett nem lehet külső forrásbevonást finanszírozható módon fenntartani. A kormány nem fog tudni a társadalmi csoportok szempontjainak megfelelni, ha negatív növekedés mellett törvénybe iktatta az adósságráta csökkentését - figyelmeztetett az egyetemi tanár. 2013, ami választási év, illetve 2014 is olyan év kell, hogy legyen, amiben nem lesz lehetőség a költségvetési lazításra.

Szeretnének és fognak is jövőre hitelezni a stratégiai szegmensekben, de ehhez refinanszírozás és tőkehelyzet kell, illetve olyan ügyfélkör, amit szívesen hiteleznek - foglalja össze az ideális hitelpiaci recepteket Simák Pál.

Hitelezési kilátások

A jelenlegi magyar hitelezésben a hüvelykujjszabály, hogy 1 milliárd forintnyi veszteség 10 milliárd forintos hitelállomány-csökkenést követel meg adott tőkemegfelelési mutató mellett. Ugyanakkor van egy növekedési terv a vállalati hitelek felfuttatásában, ám itt  szűk keresztmetszet, hogy a vállalkozások is kivárnak. Amíg ekkora bizonytalanságot látnak, nem akarnak elköteleződni a hosszabb távú refinanszírozás tekintetében. A növekedési pályára való visszaállás segítené a szereplők közeledését.

Jelasity Radován
Kép: Napi Gazdaság, Dömötör Csaba

Ha nincs olyan ipar, és olyan befektető, aki hajlandó saját pénzt odatenni, akkor a hitelpiac sem indul be. Egyszerűen nincs hitelkereslet, és ez nem a bankokon múlik - vélekedett Jelasity Radován. Tőkekivonás nincs, sőt, a külföldi bankok hozzák be az országba a legnagyobb tőkét, hogy fedezzék itteni veszteségeiket - pontosította az elhangzottakat az Erste vezetője.

Élénkülésre a beruházási hitelezésben a következő években sem lehet számítani - jósolja Soltész Gergő, aki szintén megerősítette azokat a banki tapasztalatokat, hogy nincs hitelkereslet. De tény, hogy a bankok is óvatosabbak a hitelkínálati komponensek kialakításakor.

Válság után négy évig tart a banki mérlegalkalmazkodás, ezt követően a pénzintézetek ismét be tudnak állni aktívan a hitelezésbe, ez a tapasztalat - mondta Gyuris Dániel. Most van az az utolsó pillanat, amikor a bizalmi légkört helyre kellene állítani. Ha ez nem történik meg, még súlyosabb recesszió alakulhat ki Magyarországon - fogalmazott az OTP vezérigazgató-helyettese. Emlékezetett rá, hogy a bankszövetség és a kormány közötti megegyezésnek része volt egy növekedési paktum kidolgozása, amihez a bankok hozzájárultak a maguk részéről, de az állam eddig nem tette meg a szükséges lépéseket.