Kizsákmányolhatják a nyugdíjasokat - meghökkentő jelzés érkezett

A nyugdíjasok munkáját közvetítő szövetkezetek a munkáltatóktól ezért kapott díj uszkve harminc százalékát megtartják maguknak, így a rajtuk keresztül munkához jutó nyugdíjasok valamivel jobban járnak, de nem sokkal. A cégek és a szövetkezetek viszont szép hasznot húzhatnak a dologból.
Komócsin Sándor, 2017. augusztus 24. csütörtök, 09:00
Fotó: MTI/EPA

Nem értik a szakértők, hogy a kormányzat miért a közérdekű nyugdíjas-szövetkezeteknek adott adókedvezményt a nyugdíjasok foglalkoztatásához, miért nem közvetlenül a munkát vállaló idős embereknek - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

A rendszer úgy működik, hogy a munkaadó szerződést köt a szövetkezettel egy munka elvégzésére, amiért díjat, azaz nem munkabért fizet. Jó az esélye, hogy ez kevesebb lesz, mint a bruttó munkabér és annak közterhei, amelyet egyébként kellene adnia a munkavállalónak az adott munka elvégzéséért.

A szövetkezetnek a feladat elvégzésére alkalmazott nyugdíjasnak fizetett bérből csak személyi jövedelemadót kell levonnia, más közterhet nem. A nyugdíjas-szövetkezetektől származó információk szerint az így szerzett kedvezmények nem jutnak el teljes egészében a munkát végző nyugdíjasokhoz.

A munkáltatótól kapott díj nagyjából 30 százalékát megtartják maguknak, aminek az a vége, hogy a dolgozó nyugdíjas jobban jár ugyan, mintha az aktívakra érvényes szabályok - közterhek - mellett vállalna munkát, de nem sokkal. Eközben az állam helyett a vállalatok zsebében landolhat közel akkora összeg, amennyi az járulék lenne, amelyet az ilyen formában foglalkoztatott nyugdíjasok esetén elengednek.

A napilapnak nyilatkozó szakértő szerint a szövetkezeteknek fizetett díj vélhetően túlzott a költségeikhez képest. Eközben az a hír járja, hogy állítólag a kormány közeléből fogják megsúgni a vállalatoknak, melyik nyugdíjas-szövetkezettel kellene szerződniük, azaz nem lesz verseny ezek között a szervezetek között.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.08.25 22:40

Munkára, nyuggerek! Elég volt az ingyenélésből! Be a nyuggerszövetkezetekbe! Aki nem dolgozik, ne is egyék!!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2017.08.25 21:58

Komolyan nem értem, mit nem lehet ezen érteni...
A tolvaj orbán-rezsim a bűnözők és élősködők rendszere. 6 éven át mindent megtettek azért, hogy kizsigereljék a magyar munkavállalót - a hetedikben pedig a magyar munkaadót. Akinek van valami fogalma a magyar kkv-k foglalkoztatási jellemzőiről, az érti...:D
El is megy, akinek csepp esze van.
A nyugdíjrendszerből 3000 milliárdot vontak ki és tapsoltak el orbánék. Ezzel és a munkavállalók elüldözésével fenntarthatatlanná tették az állami rendszert. Ha a magyar nyugdíjas nem akar éhen veszni, dolgozni fog, míg fel nem fordul - és mit gondolsz, ki fogja élvezni a nyugdíjas munkájának gyümölcsét?
:DDD

Vajom mit tartogat még a fidesz-bűnözők 7 éve tartó és egyre fokozódó tatárjárása?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nino Mannfredi, 2017.08.24 10:04

Megint csurran jó kis lé a kormány közeli cégeknek! A nyugdíjas pedig robotolhat! :(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html