Kinyitják a zöld pénzcsapot

Megjelent 7,3 milliárd forintos keretösszeggel a hazai zöldgazdaság kapacitásainak fejlesztését támogató pályázat.
Csernátony Csaba, 2020. augusztus 3. hétfő, 07:33
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A nyertes vállalkozások a 20 és 400 millió forint közötti összeget kaphatnak egyebek mellett új eszközök beszerzésére, technológiai rendszerek kialakítására, infrastrukturális és ingatlanberuházásra fordíthatják - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-vel.

Hozzátette: A kkv-k támogatása most a koronavírus-válságban különösen fontos, munkahelyeket teremthet, segíthet a magyar gazdaság versenyképességének fenntartásában, és hozzájárulhat ahhoz is, hogy Magyarország megőrizhesse a gazdasági növekedésben elért élvonalbeli helyét az Európai Unióban. A kormány a környezetvédelmi célok mellett a magyar mikro-, kis- és középvállalkozásokat is segíteni kívánja a zöldgazdasághoz kapcsolódó beruházásaik támogatása révén.

A Gazdaságvédelmi és innovációs program (Ginop) keretében megjelent konstrukció segíti az önálló termékek fejlesztését és a beszállítói értékláncban előre lépni képes feldolgozóipari vállalatokat, amelyek a zöldgazdasághoz kapcsolódó fejlesztések ipari, gyártói oldalát képviselik. A megvalósuló fejlesztéseken keresztül növekszik a korszerű infrastruktúrával ellátott telephelyek használata, javul a technológiai fejlettség, az eszköz- és tőkeellátottság a kapcsolódó iparágakban működő vállalkozások körében - ismertette Varga Mihály. Mindez hozzájárul a magasabb termelékenység, a magasabb hazai hozzáadott érték eléréséhez, valamint elősegíti az ipari tevékenységek környezetkárosító hatásainak csökkentését is.

A pályázatra augusztus végéig jelentkezhetnek a vállalkozások.

HOZZÁSZÓLÁSOK