Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kórházak 67 százalékának a központi műtője klímás, az intenzív osztályok 59 százaléka hűtött, a betegszobáknak viszont már csak a két százaléka klimatizált, az ambuláns vizsgálóknak pedig 9 százalékában van klíma - mondta el a lapnak a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnöke, aki  Gulyás Gergely kancellária miniszter biztatására a szervezethez tartozó kórházak mindegyikében rákérdezett a klimatizációs viszonyokra. A szervezethez tartozó 108 kórházból mintegy 46 válaszolt.

Ráadásul a meglévő készülékek kétharmada elavult, a karbantartásra pedig nincs pénz. Ficzere Andrea MKSZ elnök a lapnak a komfortérzet mellett a klíma nélkül sérülő betegbiztonságot is kiemelte, 30 foktól ugyanis jelentősen megnő a fertőzés veszélye.

A felmérést az MKSZ eljuttatta a kancelláriaminiszternek, s számítanak rá, hogy a Miniszterelnökségen költségszámítás készül a kórházak klíma-problémájának megoldására, s legalább jövő nyárra megoldódhat az intézmények hűtési gondja.

A lap felidézi, a közösségi portálon megszólaló gyógyítók szerint a klíma nélküli műtők felforrósodnak, néhány óra alatt elfogy a levegő, a műtéti gázok és váladékok szaga miatt pedig elviselhetetlenné válik a bűz. Ilyen körülmények között szakember legyen a talpán, aki még egy-két óra múlva is képes koncentrálni. Ablakot nyitni pedig éppen a sterilitás szabályai miatt nem lehet.