Koalíciós szakítópróba: elbukhat az egészségügyi reform?!

Koalíciós szakítópróba lehet az egészségügyi reform - írja a Népszabadság. A lap szerint a törvényjavaslathoz benyújtott több mint száz módosító indítvány közül különösen az egészségügyi pénztáraknak juttatandó fejkvótaosztás ütemezéséről, illetve a kisebbségi tulajdonos befektetők menedzsmentjogairól szóló javaslat neuralgikus.
NAPI Online, 2007. november 13. kedd, 08:32
Fotó:

Az újság úgy tudja, az SZDSZ jelezte a szocialistáknak, ha megszavazzák a módosításokat - erre a Fidesz támogatásával komoly esély van -, akkor a zárószavazáson a törvényjavaslat ellen voksolnak.
Gusztos Péter, a liberálisok frakcióvezető-helyettese a napilapnak azt mondta: miután még nem ismerik a szocialisták módosító indítványait, korai lenne minderről beszélni, de mint fogalmazott, "minden benne van a pakliban". Lendvai Ilidkó, a szocialisták frakcióvezetője a koalíciós viszonyról kijelentette: ha egy kormány nehéz feladatokat vállal, a viták is kódolhatók. Minden jóslás ellenére, a koalíció most is működik, és a jövőben is működni fog - tette hozzá.

A Népszabadság értesülései szerint az MSZP azt várja, hogy Kóka János távozásával valamelyest rendeződhet a koalíciós viszony. A gazdasági tárca vezetője év végén tervez távozni. A miniszteri poszt első számú várományosa Kákosy Csaba kabinetfőnök. Korábban arról lehetett hallani, a szocialisták ellenzik személyét, mostanára azonban - hírek szerint - megbékéltek vele.

A Népszava arról ír: januárban országos küldöttgyűlést hívhat össze az SZDSZ, hogy megfontolja, érdemes-e továbbra is közösen kormányozni az MSZP-vel. Az ötletet a szabad demokraták hétvégi országos tanács (ot) ülésén vetette fel Bőhm András, aki a hírt közlő napilapnak azt mondta: pozitívan fogadták javaslatát. A küldöttgyűlés összehívására már ma javaslatot tehet a párt ügyvivői testülete, de a végső szót az ot mondhatja ki december elején.

A lap szerint nem veszik komolyan a liberálisok koalícióból való kilépésére vonatkozó híreket a szocialista frakcióban. A folyosói beszélgetéseken több szocialista politikus is azt mondta, a frakció már túl van azon a ponton, amikor megijedne egy ilyen típusú zsarolástól. Volt, aki úgy vélekedett, hogy egy ilyen szakítás, ha azt az SZDSZ végig is vinné, azzal járna, hogy a szocialisták ugyan kisebb erőként, de még a jelenlegi helyzetben is meghatározó pártként kerülnének vissza az időközi választások után a parlamentbe, míg az SZDSZ nem érné el a bejutási küszöböt. Más MSZP-sek úgy látják: ettől függetlenül tartani lehet attól, hogy az SZDSZ rosszul méri fel a helyzetet, és mégis szakításig viszi az ügyeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK