Kockázatosan működnek az önkormányzatok

Az önkormányzatok nagyobb része többet költ, mit amennyi a bevétele, a deviza alapú, változó kamatozású kötvények pedig kockázatot jelentenek - olvasható az Állami Számvevőszék jelentésében.
NAPI, 2010. szeptember 16. csütörtök, 09:23
Fotó:

Az önkormányzatok nyolcvan százaléka már a költségvetés tervezésekor a bevételeiknél nagyobb kiadásokkal számolt, a végrehajtás során pedig évente változó mértékben harmaduk-felük vett fel hitelt - olvasható az Állami Számvevőszék jelentésében. Az ÁSZ négy megyei, hat megyei jogú városi, hat Budapest fővárosi kerületi, 66 városi, valamint négy nagyközségi és 32 községi önkormányzatot vizsgált.

Az vizsgálat eredményei szerint 2006 és 2009 között az önkormányzatok mintegy 80 százaléka nem biztosította a költségvetési egyensúlyt: tervezett bevételeik nem nyújtottak fedezetet a kiadásaikra, a különbséget hitel felvételével tervezték biztosítani. A költségvetés teljesítése során ennél kisebb aránynál, 2006-ban mintegy felüknél, 2007 és 2009 között pedig harmaduknál voltak kisebbek a bevételek a kiadásoknál, a költségvetések végrehajtása során az önkormányzatok tervezettnél kisebb aránya vett fel hitelt.

A kötvényt kibocsátó helyhatóságok aránya az ÁSZ szerint a tervezettnél nagyobb volt 2006-2008-ban, 2009-ben pedig kisebb. Több mint kétharmaduk deviza alapú, változó kamatozású kötvényt bocsátott ki, ami a számvevőszék szerint a deviza árfolyam-változása, valamint a változó kamatfeltétel miatt az önkormányzatok számára kockázatot jelent.

A pénzügyi mutatók a likviditási helyzet átmeneti javulása mellett a pénzügyi helyzet kedvezőtlen irányú változását jelzik az önkormányzatok növekvő eladósodása miatt. Az európai uniós források igénybevételére és felhasználására az önkormányzatok közel háromnegyede nem készült fel eredményesen 2007 és 2009 között.

Az ellenőrzött önkormányzatok mintegy 90 százalékánál működtettek e-közszolgáltatási informatikai rendszert, ezeknek azonban csak 80 százaléka tette lehetővé az ügyintézéshez szükséges nyomtatványok letöltését, illetve azok elektronikus kitöltését lehetőségét.

Az önkormányzatok mintegy fele a törvényi kötelezettség ellenére elmulasztotta a céljellegű támogatások és a nettó 5 millió forint feletti szerződések, valamint az éves költségvetési beszámoló szöveges indoklásának a közzétételét.

HOZZÁSZÓLÁSOK