"Néhány napon belül, április 6-án országodban parlamenti választásokra kerül sor, és eldől, hogy a jövőben ki irányítja kormányfőként Magyarország sorsát. Ezt a jó alkalmat szeretném megragadni, hogy biztosítsalak arról, Te és pártod, a Fidesz, teljes támogatásomat élvezik" - fogalmazott Helmut Kohl Orbán Viktornak küldött levelében, amelyet a Miniszterelnökség juttatott el az MTI-hez.

Helmut Kohl azt írta, "a természetesen még létező minden kihívás ellenére országod az elmúlt években kormányzásod alatt gazdaságilag is örvendetes fejlődésbe kezdett. Ezt az irányt kell követni."

Napjaink nyugtalansága és az ukrajnai válság megint csak egyértelművé teszi, hogy mennyire fontosak a stabil viszonyok Európa minden egyes országában és egész Európában - olvasható a levélben.

Helmut Kohl azt írta, "tudom, egyetértünk abban, hogy mindehhez olyan értékalapú politika tartozik, amely megbízható, képes a vezetésre, s ezzel világos perspektívát ad az embereknek. Ez azért is különösen fontos, mert a világ összetettebbé vált és felgyorsult, a demokrácia pedig a média újfajta formáin keresztül másként élhető meg és érzékelhető" - hangsúlyozta.

Az egykori német kancellár szerint e napok kihívásai megerősíti mindenekelőtt azt is, hogy Európa "a mi sorsunk, és ez legelsősorban a háború vagy a béke kérdése marad".

Ijesztő, hogy újra s újra válságra van szükség ahhoz, hogy az emberek számára tudatosabbá váljék, milyen rendkívüli jelentőséggel bír mindannyiunk számára az egyesült Európa - írta.

"Ennek, és a német-magyar barátságnak a szellemében fogadd, Kedves Barátom, a küszöbön álló április 6-ai választáshoz legjobb kívánságaimat" - zárta levelét Helmut Kohl.