Kóka szerint 10 év múlva utolérhetjük Ausztriát

A gazdasági miniszter véleménye szerint reális esély van arra, hogy tíz éven belül elérjük Ausztria jelenlegi fejlettségi szintjét. Kóka János szerint ehhez privatizálni kell a még állami tulajdonú vállalatokat - adta hírül a hirtv.hu.
NAPI Online, 2005. augusztus 30. kedd, 19:30
Fotó:


Mint arról korábban beszámoltunk az idei évre 3,5-4,0 százalékos, a felső határhoz közelebb álló bruttó hazai termék növekedéssel számol a Pénzügyminisztérium. Az infláció pedig a szaktárca szerint 2006-ra 2 százalékra mérséklődik. A KSH most közölt 4,1 százalékos második negyedéves GDP növekedési adata arra utal, hogy a magyar gazdaság továbbra is 2-2,5 százalékkal gyorsabban fejlődik, mint az európai uniós tagok régebbi, 15-ös tábora.


"Fontos megemlítenem azt is, hogy 1997-2004 között Magyarországon 4,2 százalékos volt az átlagos növekedés, miközben mondjuk Csehországban 1,9 százalék, a 15 régi uniós tagországban pedig 2,3 százalék" - mondta Veres János pénzügyminiszter.


Hasonlóra pedig már volt példa az EU történetében, Kóka a spanyolokra és az írekre hívta fel a figyelmet. A gazdasági miniszter a felzárkózást azonban csak akkor tartja elképzelhetőnek, ha privatizációt a jelenlegi magyar kormány a korábban meghirdetett programja szerint folytatja.

HOZZÁSZÓLÁSOK