Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai napilap Orbán Viktor szombati, Tusnádfüdőn elmondott beszédéből kiemeli: a miniszterelnök arról beszélt, hogy országa végzett a liberális demokráciával. Az Európai Unió tesztje című véleménycikk emlékeztet, hogy Orbán Oroszországot, Törökországot, és Kínát említette mint "sikeres" példáit annak a "nemzeti alapokra helyezett illiberális új államnak", amilyenné Magyarországot szeretné tenni.

Azzal hencegett, hogy az európai uniós tagság nem korlátja egy ilyen állam felépítésének - fogalmaz a lap, amely azt is megjegyzi, hogy Orbán - mint Putyin régi csodálója - a Fidesz 2010-es választási győzelme óta fittyet hány az EU-ra. Ennek kapcsán emlékeztet a NYT, hogy azóta Orbán lépéseket tett, hogy aláássa a jogállamiságot és a sajtószabadságot, hogy megtámadja a civil szervezeteket, és hogy növelje a hatalmát. Amikor az Alkotmánybíróság 2012-ben néhány törvényt elkaszált, az Orbán-kormány egyszerűen csak sarkalatos törvényként újra elfogadta azokat - teszi hozzá a lap.

A világ egyik legbefolyásosabb újságja ezek után megemlíti a reklámadót és az RTL Klub vegzálását, a hajléktalanság kriminalizálását, a civil szervezetek elleni kormányzati ellenőrzéseket, valamint a kisegyházak tönkretételét.

Az EU elítélte ezeket az intézkedéseket, az Európa Tanács Velencei Bizottsága pedig tavaly egy nagyon kemény kritikát tett közzé Magyarország alkotmánymódosításáról. Hétfőn Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke, a digitális ügyekért felelős biztos szintén élesen kritizálta a reklámadót, mondván, az a demokratikus társadalmak egyik alapját, a sajtószabadságot veszélyezteti. Viviane Reding, igazságügyi biztos pedig azt javasolta, hogy az EU-nak meg kellene fontolnia Magyarország szavazati jogának felfüggesztését az Európai Tanácsban, amit az EU vonakodott megtenni -  sorolja a példákat a NYT.

Orbán nyilvánvalóan azt hiszi, semmit sem kockáztat - fogalmaz a lap, amely ugyanakkor hozzáteszi, hogy Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság új elnökének többet kell tennie a szokásos figyelmeztetéseknél és kéztördelgetéseknél. A bizottság kezdhetné a 2014-2020-as időszakra az infrastrukturális fejlesztésekre megítélt 21,91 milliárd eurós (mintegy 29,33 milliárd dollár) uniós forrás csökkentésével. Emellett eljárást kellene kezdeményeznie az EU szerződésének 7. cikkelyére hivatkozva, amely lehetővé teszi a 2. cikkben megfogalmazott értékeket (jogállamiság, szabadság, demokrácia, az emberi jogok tiszteletben tartása) megsértő tagállam szavazati jogának felfüggesztését. A lap szerint a bizottság hitelességét csorbítaná, ha nem tenne lépéseket Magyarországgal szemben ezen értékek rendszeres megsértése miatt.