Kőkeményen büntetik a dohányzókat - egyre többet fizetnek

Drasztikusan, 15-szörösére nőtt azoknak a dohányosoknak a száma, akiket rajta kaptak azon, hogy tiltott helyen, elsősorban busz- vagy villamosmegállóban dohányoztak. A rájuk kiszabott helyszíni bírság összege elérte a 15 millió forintot.
Komócsin Sándor, 2017. november 14. kedd, 09:47
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

Míg 2015-ben csak 14 esetben szabtak ki büntetést Budapesten olyanokra, akik tiltott helyen gyújtottak rá, idén eddig már 206 szabálysértőre szabtak ki helyszíni bírságot - írja a Magyar Idők, a Fővárosi Önkormányzat rendészeti igazgatóságától kapott információra hivatkozva. Az utóbbiak összesen valamivel több mint másfél millió forinttal gazdagítják az önkormányzati büdzsét.

A törvény szerint a szabályokat megsértőkre 30 ezer forintig terjedő bírság szabható ki. A 2012-ben hatályba lépett jogszabály után türelmi idő következett, hogy az érintettek megszokják az új rendet, ám ezt követően három hónap alatt 17 ezer razziát tartottak az illetékes hatóságok. A renitensekre egészségvédelmi bírságot szabhatnak ki.

A törvény kiszorította a dohányosokat a villamos- és buszmegállókból, az aluljárókból, a vendéglőkből, a közintézményekből és a munkahelyekről.

A nyitókép forrása: Szász Péter, Napi.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK