Költözik a minisztérium, elszállt a büdzsé (frissítve)

Az állami beruházások örök szabályát követi a Pénzügyminisztérium új székházának építése is: az eredetileg tervezett költséggel köszönőviszonyban sincs a tényleges kiadás, és még nincs vége a pénzszórásnak.
Komócsin Sándor, 2020. június 4. csütörtök, 08:11
Fotó: Pixabay

Tavaly októberben még úgy nézett ki, hogy a Pénzügyminisztérium 26 milliárdosra tervezett várba költözése 47,5 milliárd forintból valósulhat meg. Ez az összeg bő fél év alatt további 7 milliárd forinttal ugrott meg, jelenleg úgy tűnik, a végszámla meghaladhatja az 54,5 milliárd forintot. Mivel a beruházásnak még nincs vége, tovább drágulás sem zárható ki 2022-ben - írja a Népszava.

Csak idén 18,6, jövőre pedig további 10,7 milliárd forintot akar elkölteni a kormány a Budai Várban, a Mátyás-templom tőszomszédságában lévő egykori Magyar Királyi Pénzügyminisztérium épületére. Bár a 2021-es költségvetés tervezetéből eltűnt az "egykori Pénzügyminisztérium felújítási" előirányzata, viszont szerepel egy kiadási tétel "szentháromság téri ingatlanberuházás" néven két másik pénzügyminisztériumi kiadás között.

Innen tudható, hogy a jelenlegi, a járvány által is sújtott nem túl rózsás gazdasági helyzetben is folytatódik a beruházás, amelyre az elmúlt években már elköltöttek 25,2 milliárd forintot. A kormány minden kiadást a jövő évi költségvetésben "gazdaságvédelmi intézkedésként" próbál eladni, ez alól a PM rekonstrukciója sem kivétel: a 2021-ben esedékes 10,7 milliárdot is a "gazdaságvédelmi" alapban számolták el.

Reagált a PM

A projekt költsége sosem volt 26 milliárd forintra tervezett - közölte a pénzügyi tárca a cikk megjelenése után. Az előkészítő munkákat a Forster Központ kezdte még 2016-ban, és a részletes épületfeltárás előtt 23 ezer négyzetméter hasznos terület figyelembevételével bruttó 41,6 milliárd forintra becsülte a várható költségeket. A projekt időközben 46 ezer négyzetméter hasznos területre kapott építési engedélyt, de a megvalósuló beruházás teljes költségét majd csak a kiviteli tervdokumentáció véglegesítése, és az ezt követő - a hátralévő munkafázisokra lefolytatandó - közbeszerzési eljárás(ok) eredményeként lehet megállapítani.

A cikkben megjelenő összeg félrevezető, mert az állami éves központi költségvetésben az erre a projektre előirányzott keretösszegek nem azonosak a beruházás során ténylegesen kifizetett összegekkel. A beruházás során az eddig elvégzett előkészítési, tervezési és kivitelezési munkák ellenszolgáltatásaként kifizetett teljes összeg 6,2 milliárd forint volt. A most nyilvánosságra került költségvetési sor valójában a korábban előirányzotthoz képest elvonást jelent, ami a járvány következményeinek enyhítésére hozott gazdaságvédelmi akcióterv részeként történt, tehát ennek kapcsán 7 milliárdos drágulásról semmiféleképpen nem lehet beszélni - írta a tárca.

A projekt részletes dokumentációja megtalálható a www.ter6.hu honlapon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MaTar, 2020.06.04 09:06

Mi a gond ezzel? Az állami költségvetés egy emocionális társadalmi játék. Jobban tetszett volna ha háromszázmilliárdra tervezik és kijön kettő hatvanból? Az állami költések költségtervezésének a valósághoz, meg a ténylegesen szükséges ráfordításokhoz, jellemzően semmi köze nincs. Ez minden országban nemzeti sport.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.06.04 08:50

Kellene még pár minisztérium.
Nincs még olyan, hogy Fürkészek és Portyázók Selejtáru Behozatali Nemzeti Minisztérium.
Meg olyan, hogy Kipcsak Kapcsolatok Nemzeti Minisztériuma, Elveszett Milliárdok Nemzeti Minisztériuma, meg olyan, hogy Túl Rövid Megnevezéseket Meghosszabbító Nemzeti Minisztérium.
Szóval, van téma bőven, amire ki kellene találni Nemzeti Minisztériumokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html