Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ezen belül a központi költségvetés hiánya 1708,0 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 21,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 40,0 milliárd forintos többletet értek el. Idén augusztusban a központi alrendszer 155,3 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Az augusztusi deficit 155 milliárd forint volt.

Az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycél és a 4 százalék feletti gazdasági bővülés ugyanakkor elérhető a tárca szerint.

2018. augusztus végéig általános forgalmi adóból 169,3 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 170,4 milliárd forinttal több bevételt számolhatott el a költségvetés, míg a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok 187,6 milliárd forinttal haladták meg a tavalyi év azonos időszakának befizetéseit.

A kiadási oldalon a pusztán hazai forrásból megvalósuló fejlesztések emelhetők ki, mint például a közúthálózat felújítása, a Modern Városok Program, az Egészséges Budapest Program, valamint a különféle vállalati beruházások támogatása.

Idén augusztus végéig az uniós kiadások elérték az 1388,5 milliárd forintot, ezzel szemben mintegy 183 milliárd forint bevételt tudott csak elszámolni a nemzeti büdzsé Brüsszellel.

Az augusztusi egyenleg kapcsán kiemelendő, hogy az iskolakezdés megkönnyítése érdekében a szeptemberben esedékes családi támogatásokat - így többek között a családi pótlékot - már a nyár utolsó hetében kifizette a Magyar Államkincstár, ami összességében 30,7 milliárd forintot jelentett.

Egy évvel korábban, 2017 első 8 hónapjában a hiány 979,9 milliárd forint volt.

A kép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.