Kiderült, mi a fontos a kormánynak

A jövő évi költségvetésből kiderül, hogy a kormány sokkal több pénzt szán a sportra, mint a tudományra.
Komócsin Sándor, 2019. július 24. szerda, 08:31
Fotó: Pixabay

A 2020-as költségvetés egyik nagy vesztese a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) - írja a Népszava. Míg a köztestület idén még 103,6 milliárd forintból gazdálkodhat, addig jövőre - a kutatóintézetek elvonása és projektek kifutása miatt - már csak 17,1 milliárd forint jut rá.

Az MTA így 2020-ban az adófizetők pénzéből már kevesebbet kap, mint a kormány által kedvelt sportakadémiák. Az elfogadott költségvetésből utóbbiak kerek tízmilliárdot kapnak, ami a tavalyi összeg kétszerese. Egy külön soron viszont további 9,1 milliárd forint szerepel, a fejezeti indoklásokból 1,9 milliárd jut az MLSZ-nek, de ezt is utánpótlás-neveléssel kapcsolatos kiadásokra, vagyis gyakorlatilag az akadémiákra költhetik. További 7,2 milliárdot közvetlenül a (foci) akadémiák kapnak.

A sportakadémiák költségvetési támogatását bővítik a társasági adó (tao) sportcélú felajánlásai is. Ebből akár újabb tízmilliárdot szívhat fel a sportegyesületek utánpótlási rendszere.

Cakli-pakli

Hasonló képet kapunk, ha nem csupán a sportakadémia-rendszert, hanem a sport teljes támogatását vetjük össze a kutatási kiadásokkal. Alapkutatásokra az idei 99,1 milliárd forint után jövőre 112,1 milliárd forint jut. Műszaki fejlesztésekre az idei 5,6 milliárd forint után 2020-ban összesen további 17 milliárd forintot szánnak. A terület tehát jövőre összesen 129,1 milliárdos támogatást kap. Ez 23 százalékos növekedés az idei tervszámokhoz képest.

Ezzel szemben a költségvetésből közvetlenül sport- és szabadidős tevékenységek támogatására 2020-ban 320,9 milliárd forint közpénz jut. Ez az idei 302,4-hez képest hatszázalékos növekedés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sorathul, 2019.07.25 07:02

Önmagában még nem lenne ezzel semmi baj, hiszen ez borítékolható volt.
A probléma ott van, hogy megint a foci lesz a kiemelt sport, sőt legtöbbször azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a kormány számára nincs is más sport.
Pedig ott a vízilabda, kajak-kenu, kézilabda, kosárlabda, sőt még jéghoki is, melyeknek nézettsége gyakran veri a fociét.
Teljesen mindegy mire "szánnak" pénzt, ha úgyis az a cél, hogy ellopják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.07.24 15:49

A helyükben én is a sportra adnám, a lóvét, az oktatás/tudomány kategória ugyanis őket nem igen érinti. A narancsbagázsnál nem sok olyan organizmus van akinek észre lenne értelme gyúrni. Ellenben izomra még lehet. Ott van például a vajda, akinek akkora a bele már, hogy úgy néz ki, mint egy teleszart búvárruha....XDDDD

Na ott egy személyi edzőnek lenne dolga.....XDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ovodas, 2019.07.24 09:39

Mi ebben a meglepő?
Egy falábú ország vezetőtől nem lehet másra számítani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html