A 2020-as költségvetés egyik nagy vesztese a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) - írja a Népszava. Míg a köztestület idén még 103,6 milliárd forintból gazdálkodhat, addig jövőre - a kutatóintézetek elvonása és projektek kifutása miatt - már csak 17,1 milliárd forint jut rá.

Az MTA így 2020-ban az adófizetők pénzéből már kevesebbet kap, mint a kormány által kedvelt sportakadémiák. Az elfogadott költségvetésből utóbbiak kerek tízmilliárdot kapnak, ami a tavalyi összeg kétszerese. Egy külön soron viszont további 9,1 milliárd forint szerepel, a fejezeti indoklásokból 1,9 milliárd jut az MLSZ-nek, de ezt is utánpótlás-neveléssel kapcsolatos kiadásokra, vagyis gyakorlatilag az akadémiákra költhetik. További 7,2 milliárdot közvetlenül a (foci) akadémiák kapnak.

A sportakadémiák költségvetési támogatását bővítik a társasági adó (tao) sportcélú felajánlásai is. Ebből akár újabb tízmilliárdot szívhat fel a sportegyesületek utánpótlási rendszere.

Cakli-pakli

Hasonló képet kapunk, ha nem csupán a sportakadémia-rendszert, hanem a sport teljes támogatását vetjük össze a kutatási kiadásokkal. Alapkutatásokra az idei 99,1 milliárd forint után jövőre 112,1 milliárd forint jut. Műszaki fejlesztésekre az idei 5,6 milliárd forint után 2020-ban összesen további 17 milliárd forintot szánnak. A terület tehát jövőre összesen 129,1 milliárdos támogatást kap. Ez 23 százalékos növekedés az idei tervszámokhoz képest.

Ezzel szemben a költségvetésből közvetlenül sport- és szabadidős tevékenységek támogatására 2020-ban 320,9 milliárd forint közpénz jut. Ez az idei 302,4-hez képest hatszázalékos növekedés.