Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Gulyás Gergely miniszterelnökségi miniszter az eheti kormányinfón egy szót sem ejtett a költségvetés fő számairól, hanem azt fejtegette, hogy a kormányon belül is eltérő vélemények vannak az idei gazdasági teljesítménnyel kapcsolatban.

A jegybank március 26-án frissített gazdasági prognózisa nem számol a gazdasági növekedés zuhanásával, hanem három százalékos növekedést valószínűsít, amely a lap szerint nem igazán nevezhető megalapozott prognózisnak.

A kormány április végén nyújtotta be Brüsszelnek az aktualizált konvergencia programot, amelyben a PM - és így a kormány - 2020-ra a bruttó hazai termék, a GDP három százalékos csökkenésével számol, ami a nemzetközi elemzők és pénzügyi szervezetek által készített becslések között a legoptimistább. Az IMF 3,1, az EBRD 3,5 százalékos csökkenéssel, az Európai Bizottság viszont hét százalékos zuhanással számol 2020-ra.

Mivel minden ország visszaesést vár az egész világon, igencsak meglepő lenne, ha a világgazdasági folyamatokba mélyen beágyazott magyar gazdaság növekedne.

Láthatóan a kormányban sem mindenki hajlik arra, hogy elfogadja a PM amúgy óvatosan pesszimista gazdasági előrejelzést, mégpedig ha ebben nincs konszenzus, akkor azt az is jelenti, hogy a 2021-es költségvetés számaiban nincs konszenzus. A Népszava szerint mindez meglepő, mert eddig semmi  nem utalt arra, hogy a 2021-es büdzsé előkészítésével gondok lennének.