Budapesti utak - fontos döntés született

Az Országgyűlés hétfőn 123 igen szavazattal, 49 nem ellenében elfogadta a jövő évi költségvetés összegző módosító javaslatát. Köztük van a budapesti földutak aszfaltozása is.
Szász Péter, 2018. július 16. hétfő, 17:58
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az indítvány rögzíti az államháztartás központi alrendszerének jövő évi bevételi és kiadási főösszegét, előzőleg az Országgyűlés Költségvetési bizottsága csak olyan módosító indítványokat támogatott, amelyek az eredeti törvényjavaslathoz képest a központi büdzsé hiányát nem változtatták meg.

A kormány úgy állította össze a költségvetési törvényjavaslatot, hogy 4,1 százalékos GDP-bővüléssel számol jövőre 2,7 százalékos infláció mellett, és az ideinél alacsonyabb, 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycélt tervez.

A költségvetési bizottság által elfogadott összegző módosító javaslat a központi alrendszer jövő évi bevételi főösszegét 19 580 milliárd 364,6 millió forintban, a kiadási főösszegét 20 578 milliárd 798,5 millió forintban állapította meg, mind a bevételi, mind a kiadási oldal 267,5 millió forinttal nőtt.

Az eredeti törvényjavaslathoz képest a büdzsé hiányát változatlanul 998 milliárd 433,9 millió forintban határozza meg a módosító javaslat, a kormányzati szektor uniós módszertan szerinti (ESA) deficitje a GDP 1,8 százaléka.

A büdzsé három részre tagolódik:

  • A központi alrendszeren belül a hazai, nullszaldós működési költségvetés jövő évi kiadásai és bevételei 16 578 milliárd 886,5 millió forintra rúgnak, mindkét tételt 7 milliárd 362,5 millió forinttal csökkentette az elfogadott módosító javaslat.
  • A hazai felhalmozási költségvetés bevételi főösszege 1642,151 milliárd forint, kiadási főösszege 2 044,252 milliárd forint lett, hiánya pedig 402,101 milliárd forint maradt. Mind a bevételi, mind a kiadási főösszeg 7,63 milliárd forinttal nőtt.
  • A harmadik tétel, az európai uniós fejlesztési költségvetés 2019. évi bevételi főösszegét 1359,326 milliárd, kiadási főösszegét 1955,659 milliárd forintban, hiányát 596,332 milliárd forintban állapították meg.

A módosítások közül az egyik legjelentősebb az, hogy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által állami viszontgarancia mellett vállalt készfizető kezesség állománya 2019. december 31-én nem haladhatja meg a 750 milliárd forintot, az eredeti javaslatban 100 milliárd forinttal kevesebb, 650 milliárd forint szerepelt. A növelést azzal indokolták, hogy a kis- és középvállalkozások (a kkv-szektor, különösen mikrovállalkozások) hitelhez jutásának elősegítése érdekében indokolt a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. állami viszontgarancia mellett vállalható kezességállományának emelése.

Az összegző módosítás 14 milliárd 568 millió forintos, nullszaldós átrendezést hajt végre, a biztosítási adó összegét ennyivel csökkenti 67 milliárd 425,7 millió forintra, míg a baleseti adót ennyivel növeli 16 milliárd 968 millió forintra.

"A reformáció 500. évfordulójának méltó megünnepléséért Alapítvány" 2017. október 29-én avatta fel Budapest XVI. kerületében a reformáció 500. évfordulójára készített emlékművét. A beruházás első ütemében az emlékművet, a kilátótornyot és a kávézó pavilont adták át. A beruházás második ütemében építik ki a parkterületet, a játszóteret, a parkolókat és a görög nézőteret, a módosító javaslat az ehhez szükséges 395 millió forint forrást biztosítja. (Pofonba szaladhat a magyar kormány.)

Az összegző módosítás a kormányzati struktúraváltással összefüggésben az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alap mint fejezet közötti átcsoportosítást is tartalmazza. Ennek alapján a Határtalanul! program támogatását célzó 5 milliárd 645,1 millió forint működési kiadás és 21 millió forint felhalmozási kiadás a minisztériumtól a Bethlen Gábor Alaphoz kerül át.

Az összegző módosítások között szerepel, hogy a fővárosi kerületekben még meglévő, belterületi szilárd burkolat nélküli, így például földutak szilárd burkolattal történő ellátására 10 milliárd forintot szánnak. Ez a módosítás azért fontos, mert a kormány 2018 márciusában határozott a Budapest fővárosi kerületek, valamint a budapesti agglomerációs települések belterületi, még szilárd burkolattal nem rendelkező útjainak szilárd burkolattal történő ellátásáról, ezt  legkésőbb 2022. december 31-ig kell befejezni.

A Kárpát-medencei magyarság helyben maradását és kulturális identitásának megőrzését, valamint a magyar nemzettudat erősítését segíti, hogy a Rákóczi Szövetség támogatását 1 milliárd forinttal növeli meg a módosító javaslat.

Az összegző módosítás a Salgótarjáni úti Zsidó Temető esetében felmerülő helyreállítási feladatokhoz 1 milliárd 100 millió forintot biztosít.

Az elnöklő Jakab István a szavazás után közölte: az egységes költségvetési törvényjavaslatot Kövér László házelnök megküldi a Költségvetési Tanács elnökének, a testület pedig három napon belül tájékoztatja a parlament elnökét a véleményéről. A költségvetés zárószavazása az Országgyűlés pénteki napirendjén szerepel.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK