Költségvetés 2005: nőtt a tervezett deficit

Tegnap este véget ért a 2005. évi költségvetési törvénytervezet vitája: a kiadási főösszege az eredeti 6 526 helyett 6 583 milliárd, a bevételi főösszeg 5 847 helyett 5 883 milliárd forint lett.
Sebők Miklós, 2004. december 1. szerda, 08:09
Fotó:

A deficit így 699,7 milliárd forint lett a korábbi 679 milliárd után. A képviselők a szavazás során több ponton felülbírálták a kormány javaslatát: nem törölték el a közszférában kötelezően kifizetendő nyelvpótlékot és a tévédíjat sem állították vissza. Egyebekben a parlament költségvetési bizottságában már múlt héten zöld utat kapott módosításokat vezetik át a költségvetési javaslatba. Ezek közül a legfontosabb az önkormányzati normatívák 14,7 milliárd forintos emelése. Az egészségügyi területen az irányított betegellátásba bevonni kívánt lakosság száma 5-ről 2,5 millióra csökkent, továbbá többlettámogatást kaptak a rákbetegek szervezetei és a szervátültetettek szövetsége.

A támogatott költségvetési módosító javaslatok 70 milliárd forintos átrendeződést hoznak, de az ESA rendszerben számított hiánycél továbbra is 4,7 százalékos -közölte még délelőtt a pénzügyminiszter. Ezzel szemben Szabó Lajos, a szocialisták költségvetési munkacsoportjának vezetője a képviselők által végrehajtott változtatások összértékét 37 milliárd forintra tette.

Draskovics Tibor azt is elmondta, hogy az idei módosító indítványok a korábbi évekkel ellentétben nem növelik az adóbevételeket, így azok túltervezésének is kisebb a veszélye. További kockázatot jelent ugyanakkor a kettős állampolgárságról rendezendő népszavazás. Ennek pozitív kimenetele ugyanis minden bizonnyal "mínuszokat jelent majd" a költségvetésnek - tette hozzá Draskovics.

Az önkormányzatok nélkül számolt novemberi államháztartási hiány az előzetes adatok szerint 104 milliárd forint lehet - jelentette ki Várfalvi István, a PM helyettes államtitkára. Ez az adat megfelelne a tárca által kiadott prognózisnak. Decemberre 97,3 milliárdos többlettel számolnak a József nádor téren.

HOZZÁSZÓLÁSOK