Az ÁSZ feljelentette a Párbeszédet és a Momentumot - nyomoz az adóhivatal

Költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoznak az ÁSZ feljelentése következtében a Momentum és a Párbeszéd Magyarországért ellen - értesült a Magyar Nemzet címen megjelenő kormánylap.
Szepesi Anita, 2019. február 16. szombat, 12:08
Fotó: Shutterstock

Az újság úgy tudja, a Legfőbb Ügyészség az adóhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságát bízta meg az eljárással. A feljelentést az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tette, mert állításuk szerint a két párt kampányelszámolása szabálytalan volt, a közpénzek és egyéb források felhasználása nem volt átlátható és elszámoltatható. Jelentésükben azt írták, a Momentum és a Párbeszéd nem igazolta a kampányban felhasznált pénzek szabályos elköltését.

A számvevőszék korábban kezdeményezte a két párt állami támogatásának felfüggesztését is arra hivatkozva, hogy sem a Momentum, sem a Párbeszéd gazdálkodása nem törvényes és nem átlátható. Nem lehet tudni, hogy mire fordította a Párbeszéd a közel hatmillió, a Momentum pedig a több mint félmilliárd forint támogatást, miként azt sem, hogy a felhasználható összeget valóban elköltötték-e. Az sem tisztázott, hogy a két párt valamelyike kapott-e máshonnan, például külföldről tiltott támogatást a kampányához, illetve nem derült ki, hogy betartották-e a jelöltenként felhasználható ötmillió forintos korlátot. Mindezek pedig felvetették a költségvetési csalás gyanúját - írja a lap.

A Párbeszéd a hírre videóval reagált, melyet a hvg.hu tett közzé.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK